Ekte, fermentert sennep

Jeg blir stadig overrasket over hvor enkelt man kan lage saker og ting. Saker og ting det ikke hadde falt meg inn i halvsøvne å prøve på for noen år siden. Jeg føler meg lurt. Hvorfor har ingen fortalt meg dette før? At alle mulige vanlige dressinger og dipsauser med eddik egentlig er juksevarianter av de originale, fermenterte sakene. Supersimpelt å lage, næringsrikt og med lang holdbarhet.

Ketsjup lager du også lett selv. Se oppskrift på bloggen til Gry her. Den fermenterte originalen og ikke fake-varianten du finner i butikkhylla, full av eddik, sukker og konserveringsmidler. Vel, her kommer det andre obligatoriske tilbehøret til pølser, og mye annet. Nemlig ekte, fermentert sennep!

Ekte sennep

✿ 100 g hele sennepsfrø, helst økologisk
✿ 1/2 sitron
✿ 1/3 dl vann
✿ 2 ss myse/ kraut juice
✿ 1 strøken ss salt
✿ 1 ss honing
✿ 1 ts gurkemeie

Bløtlegg sennepsfrøene over natten, sil og skyll. Mos frøene tl en pasta i morter eller med stavmikser. Jeg liker å la det være litt tekstur på sennepen og bruker derfor morter. Vi du ha den helt fin må du til med stavmikser. Bland i de resterende ingrediensene, hell på et glass med tett lokk. La stå på blenken i romtemperatur i ca 3 dager før du setter det i kjøleskapet. Den kan brukes med det samme, men smaken “modnes” over de neste ukene og blir bare bedre og bedre. Holdbar i flere måneder, oppmot et halvt år!

Nydelig tilbehør til gode pølser, salt kjøtt, laks… og sikkert mye mer!

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

  1. Bør man også bløtlegge sennepsfrøene i myse, eller er det bortkastet bruk av mysen?

    • Det kan du selvsagt gjøre om du har myseoverskudd, men det er nok ikke nødvendig med tanke på at frøene fermenteres i 3 dager for å bli sennep, slik oppskriften viser.

  2. Sandra Helene says:

    Ååå! Supert! Denne har jeg ønsket meg oppskrift på lenge!

  3. Deilig! Dette gleder jeg meg til å prøve ut, sammen med ketchupen til Gry! Men jeg lurer på en ting: jeg har laget melkesyregjærede grønnsaker (nam), både surkål og en blanding av blomkål, løk, fennikel. Men kan jeg bruke saften til noe når jeg har spist opp grønnsakene? Kan de fungere som en starter på f.eks surdeigsbrød (veldig ny på slike ting, så det er mulig dette er et dumt spm…), eller noe annet?

    • Du kan bruke saften som starter til andre fermenterte grønnsaker og syren er nok fin å ha i brødbakst når den langtidsheves, men om det er nok til å bryte ned antinæringsstoffer og gluten, like godt som f.eks melkesyrebakterier eller eddik, det vet jeg ikke.

  4. Hvor får man tak i myse?

    • Da bør du ha tilgang på ferskmelk, som du syrner til kefir eller yoghurt- eller helt enkelt lar stå på kjøkkenbenken til melken syrner til surmelk. Så kan du da skille mysen (klar væske) fra ostemassen og du har flytende relativt klar myse som du kan for eksempel drikke eller bruke som starter til melkesyregjæring av grønnsaker.

  5. Hei! Kjøper dere sennepsfrøene fra iherb? Jeg prøvde meg nede på Life her, men de hadde blitt nektet å selge sennepsfrø for det kunne visst ha en uheldig bivirkning sammen med et legemiddel eller noe..

  6. Jeg fikk tak i noen brune sennepsfrø på innvandrerebutikken her, men er de like anvennelig spm de gule du har brukt?

  7. Ja, takk for tips Ellen! Og Marianne da :) Gleder meg virkelig til dette og mistenker det blir en del av litt hjemmelagede julegaver i år!

  8. Hei:-)
    Har nettopp laget en gul og en brun sennep ut fra oppskriften deres. Skal jeg ha lokket på glassene lukkes helt eller skal det slippes litt luft inn?
    Ser på ketzup oppskriften til Gry at den ska ligge under et klede.
    Gleder meg veldig til å prøvesmake:-)

    • Ha det gjerne med lokk, sørg for at det er et par tre cm klaring fra sennepen og til toppen av glasset slik at den kan øke i volum uten å sprenge glasset.

      • Hei
        Dette lurer jeg også på. I noen oppskrifter skal du ha klede over, andre ganger lokk. Finnes det en generell regel på dette? Og de fermenteringskrukkene – kan de brukes til begge deler?

        • Det varierer nok litt hva folk bruker. Jeg har brukt alt fra Norgesglass med gummiring og lukket lokket mens fermenteringen pågår på benken for å få minst mulig oksygen inn – til åpent glass med et vannglass oppi for å presse ut luft av og til og et klede på toppen. Prøv deg frem. Har du et lukket lokk så lukter det i allefall ingenting når fermenteringen starter. Ikke alle som er like glad i duften. Hilsen Anne Marit

  9. Hei!

    Jeg har laget denne sennepen.. Fulgt oppskriften til punkt og prikke. Etter 3 dager i romtemperatur står den nå i kjøleskapet på 3. dagen. Ser at du skriver at smaken blir bedre, men at sennepen kan brukes med en gang. Det kan ikke min.. Den lukter råtne egg (det har det gjort helt siden jeg bløtla frøene) og smaker…. rart… Ikke direkte vondt, men ikke noe i nærheten av sennep… Vil det “bli” sennep etterhvert? Eller har jeg gjort noe feil et eller annet sted, slik at det bare er å kaste alt? Noen som kjenner seg igjen? Noen tips?

    Wivian

    • Hvis den lukter råttent tror jeg noe har gått galt på veien. Det skal den ikke gjøre. Smaken skal være god med det samme, men blir skarpere og bedre over tid.

  10. Takk for svar. Lukta på den akkurat. Det lukter ikke akkurat råttent i seg selv, så råtne egg var kanskje ikke den beste beskrivelsen. Men noe à la den lukta kom med en gang jeg la frøene i bløt. Nå er den svakere. Hva lukter det av dine frø når du har latt dem ligge i bløt?

    Wivian

  11. Wivian, jeg hadde akkurat samme opplevelse som deg. Syntes de bløtlagte frøene luktet “rart” (og i tillegg “glemte” jeg de en dag for lenge, så noen av frøene begynte å spire..) Vurderte å starte på nytt med nye sennepsfrø, men jeg slengte det sammen – og alle som har smakt synes sennepen er god (men “annerledes”, som er standard svar på “alle de fermenterte greiene mine”).

  12. Hei

    Dersom man ikke tåler myse – hva kan man bruke istedenfor? :)

  13. Hei:)

    Hvis jeg har forstått dette riktig så er den mysen dere bruker fra ferskmelk?
    Hvis man ikke har tilgang på ferskmelk, kan man da bruke mysen man får når man lager gomme (melk som kokes opp og tilsettes kefir slik at det skiller seg)? Vil den ha samme egenskapene som myse som ikke er varmebehandlet?

    • Det er mysen du får fra syrnet fersk melk, myse fra fersk melk som ikke er syrnet til f.eks kefir eller yoghurt eller bare ved at du lar den stå på kjøkkenbenken til den skiller seg, er ikke bra nok til fermentering.

  14. hei, dette høres spennende ut! kan man rett og slett bruke eddik til laging av ketshup og sennep hvis man ikke har tilgang til myse eller vitabiosa? eller bruker man eddik spesielt til nedbryting av gluten?

  15. Hei,

    Skrev inn tidligere om at sennepen luktet rart, men jeg lot den stå, og den blir bare bedre og bedre :-) Mannen min, som elsker sennep, liker den også. MEN: Den er ikke sterk nok! Hvordan får man til en skikkelig sterk sennep som brenner litt på tunga?

  16. Hei, vet dette er et litt gammelt innlegg, men prøver likevel. Det står i oppskriften at det skal være en halv sitron. Vil det si saften fra en halv sitron, eller sitronen delt i biter?

    Mvh
    Goro

  17. Har en skål med lokk med dette som står og putrer på benken nå.
    Brukte ca. 80/20 gule/brune sennepsfrø, moste med stavmikser (Fikk ikke til å knuse i det hele tatt med morteren, de bare smatt unna staven), og bruker myse jeg laga ved å skille vanlig melk fra butikken med litt av sitronsafta.

    Har stått litt over ett døgn og godgjort seg nå, og var virkelig luftig, så tydelig at her foregår det diverse prosesser, selv om det var vanlig butikkmelk og ikke fersk melk.

    Smaken var ganske bra alt da den var helt nylaga, men jeg mistenker at den kommer til å være enda bedre på lørdag. (For ikke å snakke om i jula, for de som får av den i julegave)

    • Så bra. Jeg har nettopp laget myse av naturell økologisk youghurt fra Rørosmaeieriet, i mangel av noe annet. Det gikk helt strålende – og “ferskosten” som ble igjen etter at all mysen var skilt ut var helt nydelig. anne marit

Speak Your Mind

*