Ekte proteinkjeks av (overflødige) eggehviter!

Husker dere at jeg i vaniljepuddinginnlegget mitt nevnte at dere ikke må kaste eggehvitene når dere bruker plommene i smoothies og slikt (eller sluker de rå!) ? Her er et kjempegodt forslag til hva dere kan bruke disse hvitene til. Her hoper det seg (sikkert i likhet med hjemme hos mange andre) raskt opp med eggehviter i eget glass i kjøleskapet. Da kan du en fredags – eller lørdagsettermiddag for eksempel lage noe godt å knaske på! Det er fort gjort å vispe sammen og man trenger ikke mange rare mystiske ingredienser. Det som tar tid er etterstekingen som gjør kjeksene sprø og knasende. Så sett av 4 timer fra start til de er helt ferdige.

Dette er “prottis”mat ulik den du får i bøtter og poser på helsekosten og på treningssentre. Det annonseres for høyt proteininnhold, men mange av ingrediensene har gjennomgått høy varmebehandling for å pulveriseres blant annet. Og de er som regel sukkerfrie, men fulle av kunstig søtning som i de fleste tilfeller er verre en sukkeret det erstattes med. Disse hjemmelagde kjeksene er mist like gode, med mer næring og lettopptakelige proteiner.

Knasende (eller seige) proteinkjeks med sjokoladesmak

Du trenger: 

8 eggehviter

et dryss havsalt, steinsalt e.l

1 1/2 dl lønnesirup

5 dråper vanilje stevia

2 spiseskjeer kakaopulver

4 spiseskjeer arrowrootpulver

(valgfritt) 2-3 dråper toffee stevia

(valgfritt) frysetørkede bringebær

(valgfritt) grovhakket mørk sjokolade

Pisk eggehvitene med saltet til det er skummende og stivpisket, gjerne med en elektrisk håndvisp.

Deretter tilsetter du arrowroot pulveret (som fungerer som stivelse). Rør arrowroot – og kakaopulveret litt inn før du kjører i gang vispen, sånn at det ikke sier POFF og du har pulver over hele deg og kjøkkenbenken.

Lønnesirupen heller du gradvis i mens vispen går. Resultatet ser sånn ut:

Ta så tre stekebrett eller rist og dekk med bakepapir. Smør gjerne med litt kokosolje eller smør slik at kjeksene ikke fester seg til papiret etter steking. Fordel den skummende massen i passende kjeks”kladder” på brettene, husk at massen vil sige litt ut – så ikke plasser kladdene for tett inntil hverandre.

Stek på 140 grader i ca 30 minutter, før du reduserer til 80-90 grader i 3 timer eller mer. Den siste steketiden er nødvendig for at kjeksene skal tørke og bli skikkelig sprø.

Når du velger oppbevaring kan du velge om du vil at kjeksene skal være knasende sprø (oppbevar i metallboks eller type “åpen” boks) eller vil du heller ha seige, mykere kjeks oppbevarer du i lufttett boks. Jeg tok halvparten i hver sin type boks og synes begge variantene er gode, på hver sin måte. Greier ikke bestemme meg for hvilken konsistens som er best!

Du kan tilsette hva du vil, av mine forslag, kokos eller noe annet?

Man bør ikke spise  eggehviter, siden de inneholder enzymhemmere som blant annet gjør det vanskeligere for kroppen å benytte seg av proteinet i selve hviten. Koker eller steker man den, nøytraliseres disse antinæringsstoffene og resultatet blir lettfordøyelig og næringsrikt.

Eggeplommen bør man derimot helst konsumere rå, da den inneholder en drøss næringsstoffer kroppen vår trenger – litt mer protein enn hviten, gode fettsyrer, vitaminer, mineraler, antioksidanter og enzymer. Supermat!!

 

Comments

 1. Disse har jeg prøvd to ganger nå, og hver gang faller røren sammen etter å ha hatt i arrowroot og kakao. Hva gjør jeg feil? Kjeksene smaker jo forsåvidt godt, men det er litt vanskelig å forme dem siden røren er så flytende. Flate blir de også.

 2. Hvis de faller sammen , prøv å stivpiske eggehvittene mer. Ferske egg kan også gi problemer med stivheten. Jeg digger disse kjeksene, og krydrer i vei med nellik, allehånde, kanel, vanilje etc. :-)

 3. Ingefær! Sjokolade og ingefær er fantastisk sammen

 4. Hvor lenge holder eggehvitene seg i tett glass i kjøleskapet?

 5. Helene Harefrøken says:

  I “gamledager” – da jeg lagde standard mat, da opplevde jeg ofte at stivpiskede eggehvitter falt sammen dersom man pisket videre med eventuelle tørrvarer eller annet. Når eggehvittene er stive – forsøk å bare røre/skjære inn kakaopulveret og arrowrooten. Du kan bruke f.eks en slikkepott, og bare røre forsiktig helt til alt er godt blandet.

  Noe annet du kan forsøke er også å bare piske inn litt og litt kakaopulver/arrowroot i stedet for alt på en gang.

  Jeg vet mange sier at eggehvitter kun holder seg i kjøleskap et par dager, men jeg har hatt hvitter på glass i kjøleskap opptil en uke og det går helt fint. Ellers kan man også fryse dem. F.eks kan man ha et glass i fryseren, hvor man bare fyller på etter hvert.

 6. Lurt og ha ett glass i fryseren. Prøver meg på det.

  Takk for tipset

  • En uke?! Eggehviter holder seg finfint i flere uker her. I og med at det omtrent ikke innholder fett harskner det ikke.

   • Helene Harefrøken says:

    Takk, Marianne! Da er det bare å kjøre på med lagring av eggehvitter. Da jeg lurte på det samme selv søkte jeg litt rundt på nettet, og fant 2-3 dager som maks. Du vet – holdbarhetshysteriet… Jeg følte meg “tøff” som lagret i en uke – hehe… Men som sagt, nå kjører jeg på med lagring :-)

 7. Eirin Kristin Eirin Kristin says:

  Disse kjeksene er helt supre. Vi elsker de alle sammen.
  Tenkte jeg skulle lage noen rosa også til prinsessen vår, og bruke granateple pulver som jeg hadde stående. Brukte samme forhold og byttet ut stevia toffe med stevia berry. De ble ikke rosa som tenkt, men smakte helt supert. Godt med litt variasjon.

 8. Eirin Kristin Eirin Kristin says:

  Det må prøves. Takk for godt tips.

 9. Har prøvd og lage rosa marengs før, men den ble brun. Tenkte det var pga av karamelisering av konditorfargen.

 10. Og, kommer heller ikke inn på forumet

 11. Kristin, hva skjer når du prøver å logge inn?

 12. Da får jeg denne meldingen.

  Error 403 blocked.

  blocked.

  Guru Meditation:

  XID: 2980857437

  ——————————————————————————–

  Varnish cache server

 13. Nøyaktig det samme får jeg opp når jeg prøver å logge meg inn.

 14. Är det möjligt att ersätta arrowroot med cocosmjöl och lönnsirap med honung? Skulle så gärna vilja göra dessa kakor men kan inte äta varken arrowroot eller lönnsirap…

 15. Hvordan er konsistensen på disse når de er ferdige? Jeg har stekt mine nå i mye mer enn 3 timer, og de er myke. Har tatt ut ett brett, og de er også myke selv etter å ha stått på benken en stund.. Bruker dere varmluft eller vanlig steking?

 16. Camilla Larsen says:

  Hei :)

  Hva kan man bruke istedenfor arrowroot?! Og hvor får man kjøpt det?!

  • Hei! Jeg har aldri prøvd noe annet enn Arrowroot, så det kan jeg ikke svare på… Iherb har sluttet å selge, men sist kjøpte jeg økologisk Arrowroot på ebay. Godt mulig du kan finne det i innvandrerbutikker, evt helsekostbutikk? Lykke til!

 17. Går fin fint uten arrowrot også. Jeg har litt av Helios sin eplecider edikk i. Er det noen som vet om den da nedbryter noe av næringsstoffene?

Speak Your Mind

*