Kombucha ABC

Kombucha er en steingammel tradisjonell måte å fermentere te, som har sine røtter fra Kina. Man kan spore helsedrikken tilbake til flere hundre år før Kristus, men mange sier i dag at drikken kommer fra Russland. Den har også lange tradisjoner i Russland, så det er jo forsåvidt ikke feil. I NY og blant kjendiseliten er Kombucha en hottie om dagen. Man får kjøpt kombucha i flasker, til svinpris i helsekoster, raw food restauranter og overalt der man finner helsebevisste mennesker, også her til lands. En flaske kombucha koster i norske helsekoster ca 110,- flasken. Har du en kombucha-kultur selv koster det deg i underkant av kr 10,- per 1,5 liter.

Det er mye mystikk knyttet til kombucha og den prises for sine immunstyrkende egenskaper. Mange kreft- og aids-overlevende gir æren til Kombucha for deres varige gode helse og helbred. Jeg har selv mottatt min kombucha-baby fra en fantastisk dame som har vært kreftfri i over 10 år, tidligere operert for brystkreft 2 ganger.

Hva er kombucha?

Kombcha er en fermentert drikk av te og sukker. Det er imidlertid ikke nok å gjære ferdig sukret te. Du må ha en kombuchamamma, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY)som danner form som en gelatinaktig pannekake. Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te. Kombuchamoderen fermenterer te-blandingen i løpet av 7-20 dager. Etter endt fermentering er det dannet 2 kombuchakulturer/pannekaker, hvor man sier at kombuchamoderen har dannet en kombuchababy. Du kan da videre lage 2 satser kombucha eller gi bort den ene til andre spesielt interesserte. For hver gang du lager kombucha dannes altså en ny baby, fra 1 til 2, fra 2 til 4, fra 4 til 8 osvosvosv… Til slutt må du kaste babyene, om du ikke har noen å gi dem til, for det finnes da grenser for hvor mye kombucha du drikker i løpet av en uke. Å kaste en kombuchababy gjør faktisk vondt, for jeg blir så glad i alle disse levende kulturene mine. Jeg har heldigvis bare måttet kaste en til nå, for dere lesere er seriøst like tullete som meg, mange av dere ;-) Jeg har hatt lesere fra nord som har overtalt intetanede brødre  som bor i Olso til å komme kjørende hit opp og banke på døra for å hente baby (med stor skepsis i blikket), menn og damer som kjører langt og lenger enn langt for å komme til meg og få seg en medisinsk avlegger.

 

Hva skal kombucha være godt for?

Kombucha er en fordøyelseshjelper ved sine probiotiske egenskaper, den inneholder også glukuronsyre, i små mengder, og denne syren virker avgiftende. Normalt sørger leveren for å produsere denne syren i passe porsjoner men  når leveren blir overbelastet av giftstoffer vil kombucha hjelpe leveren i dets avgiftingsarbeid. Jeg har også lest at kombucha avgifter via nyrene, slik at mange vil kjenne litt “puls/dunking” i nyrene i starten.

 

Hvem kan drikke kombucha?

Alle kan drikke kombucha, men jeg velger å ikke gi barna mine det, annet enn at de har fått smake. Dette fordi dets medisinske virkninger er påvist ganske heftig og jeg innbiller meg at mine barn er ganske rene innabords med det kostholdet vi har. De lærde synes også å stride om hvorvidt kombucha kan gis til barn. Noen sier at barn under 7 år ikke bør drikke det, andre sier at de ikke bør drikke det før i tenåra og andre mener igjen at sågar babyer kan få kombucha. På youtube verserer en filmsnutt av en 2-åring som spiser en kombuchamoder. Jeg vet ikke om det er spesielt heldig eller uheldig, men å avgifte et barn er noe jeg ikke har kompetanse på og vil derfor ikke mene noe om det eller oppfordre noen til det! Mine barn får altså ikke kombucha annet enn som smaksprøver hist og her.

 

Hvor mye kombucha kan man drikke?

Jeg og min mann drikker kombucha hver dag, vi synes begge det smaker kjempegodt. Den er utrolig leskende, sprudlende og syrlig på smak. Jeg drikker ca 1,5 dl,  ca 3 ganger daglig- eller akkurat når jeg lyster. Skal du ha detox-effekten på topp bør du ta kombucha på tom mage hver morgen. Du kan også drikke kombucha 15 min etter mat eller som det passe deg, mellom måltid.

 

Her ser du bilde av en nyfødt kombuchababy, den er ca en halv cm tykk, hvit/lys, hel og blank. Den skal skylles i vann som er ca 20 grader. Plukk forsiktig bort strenger og smårusk fra fermenteringen under vannstrålen.
Ta vare på ca 1/10 del av den ferdig fermenterte kombucha-drikken som “starter” til neste sats kombucha.
Her ligger ferdig kombucha-sats i skålen, klar for å ta imot nytrekt sukret te og en kombuchababy. Jeg bruker en suppeterrin, da kombucha formerer seg best og mest effektivt i beholdere som gradvis går utover, slik at en glassbolle eller porselensbolle som rommer 2-4 liter er et kjempefint fermenteringssted. Jeg bruker også vide glassbeholdere, men har merket at babyen ser mer solid ut og at fermenteringen er mer effektiv i bollen.
Jeg lager kombucha på 1, 5 liter kokt vann, 2 teposer svart organisk te (jeg varierer mye, ofte 50-50 svart og grønn te, men her har du standard oppskrift), 5 toppa ss hvitt sukker. Hvitt sukker viser seg å danne mest glukuronsyre og er grunnen til at hvitt sukker prefereres av de fleste kombucha-entusiaster i tillegg til ønsket ph-balanse. Det er likevel en del som bruker rårørsukker og jeg forsøker nå å venne ett par av mine babyer til det, da kombucha har så lange tradisjoner at de ikke kom til i en tid der raffinert hvitt sukker var en vanlig ingrediens i de kinesiske hjem. Rapadura og honning gir mindre av den ønskede glukuronsyren i kombucha. Du kjøler ned blandingen til romtemperatur, før du heller den over i fermenteringsbollen, sammen med 1/10 kombucha fra forrige sats. Når jeg gir bort en kombucababy sender jeg alltid med en god dl ferdig kombucha slik at babyen får drahjelp i sitt nye hjem.Nå er blandingen klar og du kan legge kombuchakulturen forsiktig ned i blandingen. Legg over et klede av naturmateriale og ha gjerne en strikk rundt. Vi er i verste bananfluesesong og de elsker fermentert drikke, så pass på at eklingene ikke kommer seg ned i teen og ødelegger den.
Her ser du en kombuchamoder midt i glasset og en tynn film på toppen, som er begynnelsen på en ny baby som skal vokse seg like tykk som sin moder i løpet av 7-10 dager.

 

Her er et annet glass/en annen sats kombucha som oppfører seg litt annerledes. Moderen og babyen henger sammen og må løsnes forsiktig ved endt fermentering. Er det ikke rørende? Jeg får nesten klump i halsen når jeg må skille dem… det er helt sant!

 

Ferdig kombucha i kjøleskapsdøren :o) Go kombucha!
Ps!
*Det er mange måter å lage kombucha på og alle som styrer med dem har bestemte meninger om hva som er den beste måten. Jeg har to forskjellige kombuchaer, fra to forskjellige kilder. Den ene kombuchaen limer seg fast i den andre og må skilles etter fermentering, den andre legger seg litt ned i bollen og den nye babyen ligger adskilt på toppen.
*Kombuchaen skal ha fred under fermentering, du skal ikke putte fingrene oppi, lette på lokket til stadighet og styre med den. Den må stå i ro, mange setter den i et skap i et stille rom. Jeg har mine glass og boller på kjøkkenbenken, jeg har 4 barn og kombuchaene har det stille og fredelig kun om natten. Foreløpig storkoser de seg sammen med resten av familien, så jeg vet ikke hvor viktig det er med dette stille-hysteriet. Men ikke riste, løfte og styre med bollen under fermentering. Det er viktig.
*Ha rene hender og rent utstyr når du holder på med kulturene.
*Skyll fermenteringsbeholderne i vann mellom hver sats, ikke bruk oppvaskmaskin.
*Du kan lagre en kombuchamamma eller baby i kjøleskapet i et glass eller bolle med litt ferdig kombucha i noen dager.
* Bruk organisk te da konvensjonell te er full av fluor og annet tjafs. Bruk alltid 1 pose eller 1 ss sort te som base og ekspermimenter med den andre posen/løs te, enten grønn, frukt, rooibush osv. Kombucha vil og skal ha litt sort te.
* Du kan bruke te fra pose eller i løsvekt, min favoritt er de smakstilsatte organisk svarte teene fra St. Dalfour, den med fersken gir en nydelig smak på kombucha.

Comments

 1. Husker PP sa at barn ned til 4-års alder kan drikke Kombucha fritt. Her følger vi det han sier, og vår lille får drikke som han vil – blir ikke de helt store mengdene av det, men han liker det og vil gjerne ha innimellom.

  Ellers drikker vi rimelig “fritt” vi voksne også. Kombucha er såpass godt at det blir litt “bælming” – om enn ikke litervis om dagen.

  • En annen ting…

   Leser boken “Cure Tooth Decay” nå, og har ikke lest noe om te foreløbig men vet andre som har lest boken sier man skal unngå te i enhver form, og at dette også gjelder Kombucha. Jeg har egentlig vanskelig for å tro at Kombucha kan være skadelig for tenner/tannhelse på noen som helst måte – og logisk sett er ikke Kombucha å regne for “vanlig te” i og med den er fermentert.

   Noen som har noen tanker/kunnskap rundt dette?

   • Det eneste jeg kan tenke meg er at syre, ifølge moderne forskning, indikerer at emaljen blir mykere i en viss tid etter konsum før den blir hardere igjen (snakk om 15-20 min) I denne fasen er tennene mer utsatt og kan hende det er årsaken til at de mener kombucha skal unngås. Ellers kan også konsum av diverse te-typer i forbindelse med måltid hemme opptak av viktig næring fra maten, slik at te bør drikkes utenom måltid. Unntak her er urtete, stort sett…

 2. Hei, hvor kan jeg få tak i en starter?

 3. chris pedersen says:

  hei. jeg lurer på om du/dere kan være så snille å ordne eller sende meg en sånn kombucha-baby. hadde ikke hørt om det før nylig. syns det virker spennede, og er veldig interessert i å prøve å lage den teen. tromsø-pappa.

 4. Noen som vil starte med kombucha? Jeg har mange kombucha-babyer nå!

 5. Noen her som kan beære meg med en av disse kombucha-babyer?

 6. Det går fint!

 7. Dersom dere oppgir mailadr. deres, kan jeg sende dere en mail sånn at vi kan avtale nærmere ang. kombucha:-)

 8. Min mailadr. er: Evacecilia@gmail.com

 9. EirinKristin says:

  Jeg lurte på om det er mulig å dele opp scobyene i mindre deler. Den babyen som dannes her hos meg nå er ganske stor. Den ligger helt i overflaten av skålen. Eller kan man bare krølle den litt sammen hvis man skal bruke en mindre skål neste gang?

 10. EirinKristin says:

  Så flott. Og takk for både vannkefir og scoby. Det ser ut som de trives godt:)

 11. Tusen takk for Kombucha – babyen <3

 12. EirinKristin says:

  Hei igjen. Har nettopp tatt ut min andre sats med kombucha, men i motsetning til den første satsen som var tam, mild og god på smak, så var denne syrlig og litt alkoholaktig. Fikk halsbrann med en gang. Har den kanskje ikke stått lenge nok, eller kanskje for lenge?

  • Da har den stått lenge og syrnet godt. Jeg ser på det som et kvalitetsstempel jeg at du får mest mulig av de staselige organiske syrene :)

 13. Heisann! Kan kombutcha moderen fryses? (I et glass med væsken i selvsagt)

  • Jeg har stort sett lest at det er helt krise, men så har min venn nede i svingen forsøkt dette stuntet- og det gikk aldeles fint, så det kan gå bra….

 14. Heisann!

  Har du en baby til overs? Det hadde vært topp, da jeg ønsker å prøve å brygge meg noe kombucha.

  Mvh
  Rino

 15. Hei Gry

  Kan du sette meg også på listen? :—)

  Natalie

 16. Kombuchaen min har bare fått veldig tynne babyer, rundt 1 mm.
  Den første batchen var definitivt fermentert. Den neste var ikke klar når jeg avsluttet batchen. Det så ut som om det kunne ha kommet mugg eller noe annet fuffent ( mulig også at kombuchaen har fått for lite luft denn omgangen da jeg skrudde på ett lokk som ikke er helt tett , men dog gr mindre lufting enn med ett håndklede). Da skylte jeg moderen jeg fikk på nobelsenterkurset godt i lunket vann og la henne i telaken med ett par spisekjeer eplsider eddikk ( Heinz, er det OK). Nå står hun på benken, og jeg håper at hun er på bedringens vei under kjøkkenhåndkledet. Ett problem kan ha vært at telaken var for varm når jeg la i moderen i batchen som ikke utviklet seg bra.
  Barna digga smaken fra første batch, dette er kinesisk superbrus :-)

  • Ja, for varm te kan gjøre at den fermenterer dårligere. Men nå driver mine scobyer og tuller litt også, tror det er værskifte fra sommermodus- til vintermodus. Opplevde det samme i fjor førjul også. Som oftest livner de skikkelig til ut på våren og lager nye tykke kaker. Eller så får de seg et illebefinnende og lager noen flotte tykke kaker om vinteren også. De er litt uberegnelige disse levende kulturene. Eddik i kombuchaen har jeg ingen erfaring med så det kan jeg ikke si noe om.

 17. Les om eddik på side 78 i e-boka di :-)

 18. Hei! Nokon som har ein kombuchababy til overs? Eg har drukke kombucha ei stund no og er hekta. Det hadde vore så kjekt å prøvd å laga det sjølv :)

 19. Hei der. Hvis noen på NORDMØRE ønsker seg kombucha, så har jeg tidvis babyer til overs :-) Ta da kontakt på mail : tone.aarsund@gmail.com
  Akkurat nå blir de tydeligvis litt tynne, men de gjør så absolutt jobben sin.

 20. Gelatinmamma says:

  Jeg har mange kombuchababyer dersom noen er interessert!

 21. Hei. Jeg vil gjerne ha en kombuchababy.
  Jeg bor i Ski hvis ikke du bor for langt unna kommer jeg gjerne å henter en. :)

 22. Jeg vil gjerne ha hvis du er i nærheten av oslo, Gelatinmamma! :)

 23. Gelatinmamma says:

  Fint om dere legger igjen mailadressene deres, så kontakter jeg dere ang. kombucha:-)

 24. Her er min! :) sara.gia@getmail.no

 25. Vil så gjerne ha min egen scoby å starte året med. Har du fortsatt en til overs?

  monica.naturlig@gmail.com

  • Jeg har dessverre ikke overskudd av scobyer nå, da jeg må bruke dem til kommende kurs i januar. Men du kan rette henvendelser på facebook, feks tradisjonsmat Oslo eller mat, kurs og deling i Nord Norge.

 26. Hei!

  Jeg ønsker meg en komucha-baby! Er det noen som har en? Skal til Oslo 18 januar!

  mvh

  Ragnhild

 27. Gelatinmamma says:

  Oppgir du mailadressen din, så kan vi avtale ang. kombucha.

 28. Vet du om det er mulig å lage Kombucha på kun grønn te?

  • Det går helt fint, men min erfaring er at de trives best på sort te, slik at om du ønsker å lage på grønn te eller fruktte eller saft så ville jeg gjort det først når jeg hadde flere scobys og alltid hatt en som du gjæret med kun sort te.

  • Jeg lager min kombucha kun på grønn te, jeg liker den best!! kjempe fin mot huden og bruke som tonic.

 29. Hei
  Jeg leste først om kombucha nå og har veldig lyst til å prøve. Er det en som har en baby å gi bort? Jeg bor i Oppegård kommune, men jobber i Oslo. Jeg har akkurat forelsket meg helt i vannkefir. Over og ut med cola og Farris :) Vannkefir er en nydelig erstatning, da jg elsker drikke som bruser. Vet noen hvordan vannkefir er for tennene? Jeg vet at Farris gir syreskade.

 30. Legg igjen mailadressen din, så sender jeg deg en pm ang. kombucha:)

 31. Elizabeth says:

  Hei!
  Tenker å sende en kombuchababy til en venn som bor et godt stykke unna, hvor lenge holder de seg ??

 32. Mener og huske å ha lest at noen kan få en slags banking i leveren i Kombucha.
  Jeg har de siste uke hatt en snodig kilefølse i magen rett under leveren. Kjennes som ett barn tidlig i svangerskapet ( sprellende fisk). Aner ikke om dette har noe med Kombucha og gjøre. Jeg har gjort ett opphold fra å drikke det på ei uke, og kilingen vedvarer. Magen har også vært i krøll siden jul. Er det noen som har opplevd en sånn vedvarende kiling på samme sted i tarmen? Diskuterte det med en sykepleier som funderte på om det kunne være en slags helingsreaksjon på et skade i tarmen satt igang av den probiotiske drikken. Setter pris på alle tips og råd, for dette kiler noe inne hampen store deler av dagen.

  Kristin

  • Vet min mor kjente at det dunket i nyrene i en fjorten dagers tid etter hun startet med kombucha. Lokale betennelser i tarmen som et resultat av helbredskrise er heller ikke uvanlig, kanskje det er hva kilingen din består i…? Tror trikset i møte med tradisjonsmat er å tørre å “stå i det” uten å gi opp, ta pauser osv… Fortsett, men gjør det i små mender i starten. Kombucha er gull :)

   • Godt mulig du har rett, og ikke minst er det veldig godt!
    Men jeg er som sagt en forskersjel, klarer ikke slå meg til ro med noe før jeg forstår det. Har du noen linker til steder jeg kan lese om hva det er som skaper all bevegelsen i tarmen? Er det osmotiske trykk som skall utlignes.

    • Jeg/vi har ikke kompetanse på indremolekylær tarmbiologi eller osmose. Jeg beklager.

     • Ville bare melde at Kombuchaen ikke lenger er mistenkt i magesprell saken.
      Bestemte meg for og teste mat med kun lav FODMAP. Det vil i prinsipp si at jeg har kutta ut mandler og pistasjnøtter, i tilegg til at jeg har fortsatt og bare spise brød av syrna spelt. Ikke mere bråk i magen min :-)
      Hvem skulle trodd at nøtter som vi ofte tenker på som bare fett kan lage trøbbel, men greia er at den stivelsen som er der i i form av fruktaner.
      Dvs samme stivelsesstruktur som i hvetemel, løk, kål osv. Ikke i store mengder, men nok dersom man er skikkelig glad i nøtter samtidig som man er sensitiv for fructaner

 33. Hei! Jeg fikk en scoby for ca 14 dager siden som jeg satte i gang samme dag i en stor og vid bolle. Men den har bare et veldig tynt lag over seg. Jeg lurer på om det rett og slett har vært for kaldt for den og dessverre blitt flyttet på.

  Går det an å re-starte scobyen?

  • Om du har mulighet til forsiktig å flytte bollen til et varmt sted i huset f.eks badet kan det gå fint, det er mulig alle bevegelsene på ferden vil gjøre at den restarter seg som du sier, den vil da danne en ny film på toppen av den som allerede ligger der og jobbe seg større og tykkere jo mer sukker som blir omdannet til organiske syrer. Jeg ville gjort dette og gitt den satsen du nå har stående en uke til. Så ville jeg sneket et sugerør ned langs siden og smakt om du synes den er syrnet og smaker friskt eller om den er slapp… Om den da er slapp ville jeg forsøkt å samle alle scobyer du har i en batch og startet på nytt.

 34. Jeg har Kombucha-baby som kan hentes i Sandefjord, Jeg kan gi den bort for sjokolade.
  send mail post@evasandberg.no

 35. Hei, eg vil gjerke prøve meg på kombucha og vasskefir, men eg er ikkje i nærleiken av Oslo. Er det mogleg å sende pr post eller er det nokon i Sunnfjord, evt Bergen som har noko til overs? Kontakt meg i så fall gjerne på caasen@gmail.com.

 36. silje maria says:

  Er det noen som kan avse en baby til meg? Gjerne om du er i nerheten av bergen. Send gjerne mail om du har eller kjenner noen som kan hjelpe. Maria_privat@msn.com.

 37. Elena katarina says:

  Hei, eg ammar og har lest att før att vara på den sikkra sidan borde jg testa PH verdet på kombuchan og sea tt den ligger inom 2,5 og 3 i PH.

  Problemet er att jg finner ikke nåe PH strips! Dom selger på apotek i hundra pakke pakker før ca 500kr vilket er lite i dyraste laget før meg.

  Vet nåen hvor jg kan køpa en, bara en, pakke?

  Håper på svar då jg har flere ferdiga flasker redan :) visst blir venner glada men skulle gerna druckigt sjelv og!

  ( att dricka kombucha medans man ammar bør man vara førsiktig med. Men om man vet med sig att ha levt “rent” sista åren og håller sig nok hydrert så att eventuella toxiner kan transporteras ut via urin isteden før melka kan det gå bra. Men les på! )

  Mvh katarina

 38. Hei!

  Jeg lurte på om noen har erfaring med å ta pause fra Kombuchaen? Går det an å sette den bort for en tid uten at den dør? I såfall, gode stalltips?

  • Lag kombuchahotell, ved å legge ferdige scobys i et glass te tilsatt sukker, der vil de stå og kose seg, lag på lag, bare pass på å gi dem ny næring i ny og ne.

 39. Hei Katarina! Jeg ammer også og synes det var intr det du nevner med at gifta bør ut via urin og ik morsmelka…har du noe mer info om dette?? Er det bare å drikke nok vann? Er det noen andre som har noen info om dette, hvordan man kan unngå å få toxiner i morsmelka?
  Hilsen Trudemor

 40. Har noen en kombucha baby ? Har holdt på med dette for noen år siden og har god erfaring med dette. :)
  Solviveb@gmail.com

 41. Går det an å lage en scoby basert på kjøpekombucha?

 42. Maureen says:

  hei!
  Har noen en en kombucha baby? kan den sendes- bor i kristiansands område

 43. Hei! Jeg lurer på om du blander kombucha med vann når du drikker den eller skal den drikkes bar? Synes den er veldig sterk og sur på smak og er usikker på om det er slik den skal smake?

  • Det kommer an på hvor lenge den har stått til syrning, hvor sur den er. Jeg synes det er en god ide at du blander ut med litt vann og evt ettersøter med litt stevia om du savner sødmen. Jeg gjør dette for mine barn av og til.

 44. Helene Løken says:

  Hei!!
  Nettopp oppdaget siden din! :) Skal lese mer her!

  Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på denne kombucha…har du tips til hvor jeg kan få fatt i SCOBY? :)

 45. Cathrine Schmidt says:

  Cecilie. Jeg er veldig interessert i kombucha-baby. Emailen min er cathrineschmidt86@gmail.com. Hilsen Cathrine Schmidt.

  • Hei .. Har lest så mye om kombucha te. Jeg vil starte å lage den, men trenger kombucha -baby eller SCOBY .Hvor kan jeg kjøpe de?

   • Legg ut forespørsel på FB-siden vår og kanskje finner du noen der som bor i nærheten av deg. Det er også mulig å bestille fra ulike nettsteder. Anne Marit

 46. Jeg har fått en kombuchamamma, men venter på å få ferdig kombucha slik at jeg kan sette en sats selv. Jeg har lagt mammaen i te med sukker i, et norgesglass med kjøkkenpapir over. Kan den stå i romtemperatur til jeg får den ferdige kmbuchaen eller bør den stå i kjøleskapet?

  • Kombuchasatsen skal stå i romtemperatur på benken mens den fermenterer. Når den er ferdig fermentert siler du ut drikken og legger kombucha-mamma og ny baby til ny fermentering mens den silte drikken fylles på flaske og settes i kjøleskapet.

 47. Inga Thorlaug Robertsdottir says:

  Hei Gry, jeg har akkurat funnet hjemmesiden din. Spennende lesning. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å lage Kombucha, har du eller noen andre en Scoby til overs i Ski /Oslo området?

Trackbacks

 1. […] kjøkkenbenken her er det surdeig på gong og kombucha. I kjøleskapet står det heimelaga mandelmjølk og baking med kokosmjøl og mandelmjøl har vorte […]

Speak Your Mind

*