Kraftkoking ABC


Ekte kraft er kanskje det som har skapt størst positive endringer for vår families helse det siste året. Som pensjonert vegetarianer var det et stort skritt å gå fra å saumfare ingredienslistene for å styre unna gelatin, til nå å dytte gelatin og kraft inn i så mange måltid som mulig.

To helt konkrete målbare endringer kan fortelles om:

1. Hele gjengen (mor, far og 4 barn) har fått økt muskelmasse, forhøyet energinivå, tykkere hår, penere hud, sterkere negler, og bortfall av kranglete ledd og muskler.

2. All middagsmat smaker helt enkelt mye bedre!!!

Gelatin og kraft- to sider av samme sak

Gelatin utvinnes ved å koke svinehud, fiskeskinn eller kraftbein av fisk, fugl eller storfe og vilt lenge nok til at kollagenet trekkes ut fra sitt opphav. Om du koker/trekker knokler og skinn lenge nok, trekkes kollagenet ut og du sitter igjen med en gelatinrik kraft.

Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen. Kollagen er det samme som protein. Kollagen blir brukt i skjønnhetsindustrien. Damer på min alder, og oppover, betaler en formue for å sprøyte kollagen inn i leppene, sinnarynker og smilerynkene sine for å unngå å vise omgivelsene at de lever et liv som har en viss kronologi i seg (det kunne aldri ramlet meg inn å sprøyte noe som helst i kroppen min uten at det stod om livet).
Kollagen er antiaging-middel som brukes i katastrofe-dyre kremer, sjampo, lipgloss og annet som skal smøres utenpå huden. Blir det dyttet gelatin/kollagen i en vare, kan den plutselig selges for den dobbelte prisen og kalles anti-aging-vidunder-kur. Man får kjøpt skjønnhetskapsler som markedsføres som vidundermiddel for rynker og vi betaler enorme summer for dette.

Saken er at gelatin er ikke spesielt dyrt, det er faktisk ganske billig, da det blir foredlet av deler av dyr som kjøttindustrien ellers ville dumpet. Gelatin kan kjøpes i helt vanlige butikker i form av plater eller pulver, du kan kjøpe økologisk gelatin i hobbybutikker og helsekost.

Gelatin/kollagen er vidundermiddel som bygger opp alt bindevev i egen kropp- FRA INNSIDEN. Gelatin er rent protein og selv om aminosyreprofilen ikke er fullstendig så komplementerer gelatin andre ufullstendige proteinkilder som korn, nøtter, bønner og frø slik at det blir et bedre måltid for kroppen.

Genialt billig proteintilskudd

Gelatin er det beste og kanskje billigste proteintilskudd du kan ta om du vil bygge muskler. Har du studentbudsjett, så ring hjem og snakk med mamma eller pappa om de kjenner en jeger som jakter på elg eller hjort i disse dager. Ring vedkommende og be dem spare beina til deg. Ofte blir de kastet da de fleste absurd nok bare vil ha muskelkjøttet på et dyr og pælmer delene som virkelig inneholder næring.

Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm.

Perfekt antiaging-mat

Konklusjonen min er at om du vil myke opp rynker eller hindre at de kommer, har et kranglete kne eller en dårlig rygg, osteoporose, puslete muskelmasse eller trasig mage, et barn med dårlig vekst og apetitt; ja da anbefaler jeg deg å få kraft/gelatin/kollagen/protein inn i maskineriet!

Jeg har snakket med flere bestemødre som er bekymra for barnebarna sine fordi deres egne barn er klemt fast i tiden og ikke prioriterer å lage skikkelig mat til barna sine. En bestemor jeg snakket med kokte kraft og leverte på døra til sin datter ett par ganger i måneden sammen med noen hjemmelagde surdeigsbrød. Sånne “Supergrans” burde hatt premie!

Praktisk bruk

Kok kraft på beina og frys ned, så har du anti-aging, muskelstyrkende, fordøyelsesstyrkende og bindevevsreparerende supermat helt gratis og i langt større doser enn en skjønnhetskapsel eller en kollagenmaske til en helt annen pris. Vi bruker gelatin hovedsaklig i form av kraftsupper, sauser og som base i alt fra pizzasaus til linsegryter. Jeg bruker pulverisert gelatin i: bompisaft, smoothies, råmelkspudding, hjemmelaget gelè og som tykningsmiddel når jeg lager syltetøy. Bloggen min www.frajordtilbord.no bugner over av oppskrifter som inneholder kraft/gelatin.

Det er likevel en forskjell på gelatin og kraft, selv om det er to sider av samme sak. Gelatin, er uttrekk av kraft, ergo er det rent protein uten alle næringsstoffene du finner i kraft. Visste du at det er i innmaten og beina at den beste næringen ligger og at selve muskelkjøttet har forbausende lite næringsverdi til sammenligning? Derfor er for eksempel får i kål en bra måte å spise kjøtt på ved at kraften fra beina vil gi solide mengder vitaminer og mineraler sammen med det sunne fettet fra dyret slik at næringen blir tatt opp i kroppen. Kraften vil fremme god fordøyelse og i tillegg gi en strålende perfekt aminosyresammensetning. Får i kål er ekte kraftkost for liten og for stor! Alle dere gravide der ute: Spis masse får i kål i høst- det er supermat for både mor og foster. Den lille trenger også kollagen for å bygge en sterk og sunn kropp!

Aller best er det altså å få i seg gelatin i form av gode gammeldagse kraftsupper, der du koker beina både lenge og vel (langt lengre enn alle vanlige oppskrifter på kraftkoking anbefaler) og på den måten få ut de verdifulle mineralene som ligger helt inn i margen. Ett unntak er her fiskekraft. Koker du fiskebein og skinn mer enn 20 minutt har du lim. Jeg lager kraft på elgknoker, egne høner, fiskebein eller Holtekylling og fryser ned i passe porsjoner, slik at jeg har kraft lett tilgjengelig for dager der jeg må bruke tiden på annet enn slow food. Det som i utgangspunktet er slow food, kan ved fryserens hjelp omdannes til fast food og super food på en-to-tre i en travel hverdag. Tomatsupper, taco, aspargessuppe og nydelige sauser kan lages i en fei i en travel hverdag om du har en kraftig og god kraft ved hånden.

Gelatin i pulverform er den ultimate fast food løsningen, det er enkelt og genialt. Det jeg ofte gjør er å koke opp et par liter vann hver morgen og tilsette 4 ss gelatin og hiver i litt frosne solbær eller bringebær. Når gelatinen er oppløst har jeg i de frosne bærene og kjører blandingen i en blender eller stavmikser, søter med honning og har da styrkende solbærtoddy/bærsaft på termos til turer i skogen, i skole og barnehage, skitur osv…

Og sist men ikke minst: En god kraft er kokkens beste venn og om kokken blir bevisst det, så vil han også se at kraft er kroppens bestevenn.

Lag du kraft på tradisjonelt vis


Skaff deg bein fra elg, kalv, okse, fisk, kylling, høner, lam, sau osv…. Det eneste jeg ikke anbefaler at du koker kraft på er konvensjonelt produsert gris på grunn av tungmetaller som lagres i beina på grunn av dårlig fôr.

Legg beina i kaldt vann tilsatt 1/2-1 dl eddik. Min favorittkraft lages på fjellokseknoker, vann og rødvinseddik. Jeg lar det stå i noen timer i eddikvann for å åpne porene slik at mineralene lettere trekkes ut. Hell så av vannet (eller kok i bløtevannet om du ønsker å beholde den næringen som kan ha havnet der) og ha over nytt vann som dekker beina godt.

Kok så opp, skum av og la det stå og trekke (det skal ikke koke eller boble) så lenge du bare gidder. Jeg lar knokene trekke dag og natt i 2-3 døgn. Har du nerver nok til å la mat stå og koke over natten kan du gjøre det på denne måten. Hvis ikke:

Sett knokene i eddikvann over natten. Kok opp neste neste morgen, skum av og la stå og trekke til kvelds. La det så kjøle seg ned til neste morgen og ha over i glass, fryseposer eller annet og frys ned.

Kraften blir ekstra god om du har i krydder, urter løk og andre smaksfremhevere mot slutten av trekketiden, men ettersom jeg bruker kraft i så utrolig mange retter, foretrekker jeg å lage en mest mulig smaksnøytral kraft som kan transformeres til alt fra tomatsuppe, risotto og til coq au vin.

Jeg har barndomsminner fra at jeg, mamma og bestemor satt med skje og gravde margen ut av kraftbeina og hadde de vidunderligste smaksrike tradisjonelle måltid. Det er rett og slett ikke mye som kan måle seg med god, gammeldags kraft når det gjelder smak og næringsverdi. Det finnes mye forskning på kraft/gelatin/kollagen, slik at dette er veldokumentert informasjon som både lærde har omfavnet i moderne tid og vanlige mennesker har forstått og benyttet seg av i alle tider. Kraft har dype røtter i folkemedisinen og har tradisjonelt vært en vesentlig kilde til næring.

Kort oppsummert, dette gjør kraft for deg og dine:

 • Stimulerer fordøyelsen
 • Reparerer tarmskader
 • Bygger opp alt bindevev i kroppen
 • Er den beste antiaging-mat du kan få
 • Avgifter kroppen
 • Virker søvnfremmende
 • Demper infeksjoner
 • Bygger immunforsvaret
 • Styrker hjertefunksjon

Om du lyster å sette deg grundigere inn i kraftens helbredende egenskaper anbefaler jeg disse artiklene og forskningsrapportene.

http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480801
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352014

Comments

 1. Kristine Vestøl says:

  Skal jeg koke beina i eddikvannet? Har puttet kylling i eddikvann nå, skal la det stå over natta. Får ikke lov av mannen til å la det stå til trekking over natta.. Tenkte å sette det på imorra tidlig, men skal jeg da koke det i eddikvaannet eller bytte vann? :)

  • Bare kok i eddikvannet – eddiken vil uansett dunste bort i løpet av koketiden og ikke etterlate noen markant smak. Lykke til med kraftkoking!

 2. Tror du ikke vanlig gelantinplater fra butikken er laget av konvensjonelt produsert gris? Jeg har brukt gelantin i sukkerfrie desserter i det siste, og har vært fornøyd med proteiner vi får i oss via det, men nå ble jeg inspirert til å lage kraft!

  • Jo, det er de garantert! Du får kjøpt øko gelatinpulver fra flere norske nettbutikker. Google, så dukker det opp flere alternativer. Kraft er gull, så lykke til med prosjektet :)

 3. Hei!
  Jeg er i ferd med å koke min første kraft! Hurra for det. Men hvis det koker inn til halv mengde væske i løpet av første natten, skal jeg da etterfylle med vann? Har nå satt gryten over på en mindre plate for å begrense kokingen.

 4. Bruner du beina i stekovnen først? Jeg prøvde å gjøre alt dette med bein av hjort, men ble skikkelig kvalm av lukta. Ble bedre når jeg brunet de forsiktig.
  Jeg også lurer på det med å etterfylle med vann. Jeg var veldig usikker på det.

  • Det er helt ok å brune dem, jeg gjør det aldri, men vet Vibeke har pleid å gjøre det tidligere i alle fall. Blir nok mer smakfull da, kraften. Du bør etterfylle med vann slik at knokene alltid er dekket av vann, men min erfaring er at om du koker kraft med lokk så skal det være unødvendig.

   • Om en bruner det i ovnen først, skal man da ha lagt i vann bena i eddik på forhånd…. eller kan man gjøre dette etterpå?

    Kine

    • Godt spørsmål.. har aldri brunet beina, så det ble en ny problemstilling. Men vanskelig å brune kjøtt som er søkkvått av eddikvann- eller så måtte du ha tørket kjøttet/beina godt før bruning ellers vil det bare bli eddik-kokt. Brune først kanskje, for så å legge i eddikvann, koke opp etter noen timer og så trekke videre i det samme bløte/eddik-vannet. Men dette, Kine, er bare sånn jeg ville gjort det, OM jeg plutselig skulle begynne med bruning :) Ikke noe fasitsvar, altså!

 5. Hei, jeg kokte kraft av stange kylling i går. Hadde oppi bein og skinn og rester av kjøttet. kokte forsiktig opp og lot trekke på svak varme i ca 10 timer. Hadde i en del grønnsaker på slutten. Satt den i kjøleskapet til i dag. Men det er ingenting gelatin.. Når jeg lage helstekt kylling kommer det jo masse gelatin når den blir kald, men i kraften var det ingenting,den var bare flytende.. har jeg gjort noe feil?

  • Kokte du kraft av en hel kylling eller skråg og beinrester etter at du helstekte den? Du har kanskje hatt mye vann i slik at det ikke ble nok gelatin i forhold til væske til at du får den effekten? Uansett har du nok en næringsrik kraft du kan bruke. Hiv gjerne i et par ss gelatin også om du har det for hånden.

 6. Hei. Har det noe å si om ben fra kylling er stekt i forkant når man lager hønsekraft? Kokes kraft på høns like lenge som store kraftben fra storfe og vilt? Takk for svar!

  • Du kan fint koke kraft på kylling som er stekt i forkant. Det mest optimale er å spise kjøtt og kraft samtidig, men når du da har spist av kyllingen og kraften som kommer ut i forbindelse med steking, så kan du fint koke videre på beina i etterkant og i prinsippet helt til beina går i oppløsning. Jo lenger du trekker, jo mer mineraler får du ut av beina. Det vil ta legre tid jo større beina er.

 7. Trinelise Veslum says:

  Hei! Skal det ikke koke i det hele tatt? Hvorfor ikke? Jeg trodde at kraft skulle koke inn, så den ble konsentrert. Tar dere av fettlokket etter avkjøling? Jeg glemte å legge i eddikvann først, men krafta blir sikkert god likevel, håper jeg.

  • Det kommer helt an på hva du er ute etter. Om du konsentrerer kraften blir den mindre i volum og konsentrert i smaken. Men her jakter vi altså kollagenet som trekkes ut av beina. Dette er et protein og alle protein påvirkes av varmebehandling. Ønsker du gelatin i sin beste form, bør kraften langtidskokes på svak varme, tett opp under kokepunktet. Kraften blir god uansett, men helsefordelene større om du gjør som her. Eddik er med på å trekke næringen mer effektivt ut av beina.

 8. hei, Har akkurat kokt min første kraftgryte :-) Og etter å ha skilt fettet og kraften sitter jeg nå igjen med en stor bolle med fett, det som lå øverst i gryta, hva kan jeg bruke det til?? Nå er det blitt kaldt og helt gult, kan jeg steke i det?

  • Du kan steke med den eller blande den inn i kraften igjen eller dele den i biter og ha med når du koker kraft neste gang. Jeg øser aldri av fettet fordi jeg vil ha den med i kraften for optimalt opptak av næring :)

 9. Hei
  Koker kraft av både älg og storfe. Koker uten tilsetninger, kun eddik. Dette for at kraften/gelatinet skal holde seg lenger. Hvor lenge mener du at kraften holder seg i kjøleskap. Vi lager oss en god kopp buljong før vi legger oss de dagene vi ikke har kraft i maten. Hvor store mengder trenger en person pr dag?
  Har du hørt at det er farlig å koke kraft på kraftbein, da dyrene kan ha kugalskap?

  • Har hatt kraft i kjøleskapet i over en uke uten at det har blitt dårlig, men det kommer nok an på hvor mye den er redusert, altså hvor mye vann som er igjen og fettinnhold. Det tryggeste er jo å fryse ned i porsjonspakninger. Det tiner jo i en fei i kjelen. Jeg ville ikke vært bekymret for kugalskap ved kraftkokong. I alle fall ikke om beina kommer fra dyr som har fått leve på sin naturlige diett. Gress altså :)

   • Jeg koker kraft i 3 døgn, uten reduksjon. Samler dette på literglass. Har forsøkt å lete etter hvor mye man bør drikke/ha i mat om man skal ha effekt av alt det er godt for.

    • Drikk det du lyster, fint å drikke kraft til alle måltid og du kan erstatte all væske kroppen du trenger i løpet av en dag med kraft. Om du vil, men det blir kanskje noe ensformig og kjedelig :)

 10. Hei! Skal koke min første kraft i helgen og har et spørsmål… Når du har latt beina ligge i kjelen over natta med edikk og vann og skal koke opp dagen etter, koker du da opp til temperatur (over 100 grader), slik at det koker ordentlig, eller kun opp til nær kokepunktet?

  God helg!

  • Vet ikke hva de andre her gjør, men jeg heller i hvetfall av bløtevannet da det ofte er en del blod og grums i det, men mulig det er bare tull. Uansett koker på laveste temperatur og da småbobler det litt.

 11. Hei!!
  For et flott innlegg! Dere er virkelig inspirerende. Jeg syns det er vanskelig å finne økologisk kjøtt her jeg bor. Er det noen som helst vits i å koke kraft på bein fra vanlig butikkgrillet kylling??

  Mvh Anette ( som håper å kunne kalle seg kraftmamma en gang :))

  • Mja, bedre enn ingen ting, men unngå å koke på svin. Ville da heller kokt på sau, altså nedgnagde fenalår, pinnekjøtt og slikt, vilt som hjort, elg og rein, fisk og kanskje bedre med storfeknoker da de spiser mye høy som jo er naturlig fôr enn vanlig kylling som spiser bare unaturlig mat..

 12. Hei, det er ingen tvil om at hjemmelaget kraft er kjempegodt. Du kommer med en rekke ganske sterke påstander om dens helsegevinster. Jeg lurte på om du kunne sendt meg noen referanser på dette så jeg kan sette meg litt mer inn i det? På forhånd takk. :) Hilsen Lise

  • Om du åpner linkene jeg viser til nederst i innlegget, så vil du få svar på dine spørsmål. Ellers kan du gjerne sende meg en mail, så kan jeg sende deg linker til forskning om du ikke finner nok selv ved å søke :) gryhammer@hotmail.com

 13. Jeg har kokt kraft i flere år og jeg får det rett og slett ikke til å stivne sånn som det beskrives her.
  Jeg har gjort det etter alle kunstens regler og likevel ingen kraftgele.
  Jeg heller i nok vann til å dekke margbeina og har i en god del eddik og lar det gjerne stå over natta før jeg setter det i ovnen på 80-90 grader. Så lar jeg det stå i 72 timer før jeg siler og avkjøler. Før lot jeg det koke opp først, men det ble ikke kraftgele da heller.
  Når jeg lager pinnekjøtt eller oksehale suppe blir det gele av kokevanet og da har det bare stått i 3-4 timer, men på litt høyere varme.
  Jeg prøvde meg på kyllingkraft også – tok 2 skrog i kjelen og fylte opp med vann og gjorde videre det samme som med margbeina. Ingen kraftgele.
  Så leste jeg at det var lurt å bruke krås og kyllingføtter i også – da tok jeg 2 skrog, 4 krås og 2 kyllingføtter og helte på nok vann og resten som før, men ingen kraftgele nå heller.
  Hva er det som går galt? Er ikke krafta mi kraftig nok – og hvorfor blir den ikke det?
  Skal kyllingkraft også stå i 72 timer – eller er det kortere tid med dette?
  Hadde vært så kjekt å vite hvordan jeg får til bra kraft – føler jo nesten på at den krafta jeg alltid har laga er mislykka når jeg leser om hvordan “alle” andre får den.

  • Hvor mye gelatin som blir i kraften avhenger av hvilke kroppsdeler du koker på og hvor gamle dyrene er. Jeg opplever å få mye mer gelatin når jeg helsteker en kylling enn når jeg koker kraft på skråget. For det første er det mindre vann involvert og gelatinet blir trukket ut av vinger beinfester og skinnet.Når dette er borte og kun skråget er igjen, får du ikke mye gelatin men likevel en god og mineralrik kraft. Du får mer gelatin fra unge dyr enn fra gamle dyr og mer fra føtter og knoker der du har bindevev i tillegg til mye beinmasse. Om du opplever å ikke få kraften gelatinrik vet jeg mange som koker kraft uten lokk og opplever at den blir mer gelatinrik da (jeg har ikke prøvd dette) og du kan sågar tilsette gelatinpulver i kraften om du opplever at du ikke får nok gelatin

   • Takk for svar!
    Jeg skjønner – det er visst mange nyanser her. Da er kanskje krafta mi kraftfull nok, selv om det ikke blir gelatin av den etter 72 timer?
    Jeg bruker kun margbein når jeg lager kraft av fe. Og kun oksehale når jeg lager oksehalesuppe og kun pinnekjøtt når jeg lager dét.

    Jeg bruker å sette hele gryta inn i ovnen uten lokk, for det er ikke plass til lokket på toppen, så har ikke valg når jeg skal bruke den gryta jeg bruker til kraftkoking.

    Da jeg postet denne kommentaren hadde jeg ei gryte med kraft i ovnen som stod i overkant av et døgn bare, og der ble det til slutt en gelatinlignende masse – det ble ikke helt stivt, men det var tydelige tegn på at det var stivnet litt.
    Med denne erfaringa virker det som om jeg får ut mer gelatin ved kortere trekking av beina, jeg trodde det skulle være omvendt?

    Jeg kan selvfølgelig tilsette gelatinpulver i krafta, men jeg opplever at det kommer en litt spesiell smak av det jeg har brukt gelatinpulver i – kanskje det bare er pulveret jeg bruker?

    Hvor lenge lar du skråg av fugl stå og på hvilken grad for å lage kraft av det?

    Ha en fin dag!

    • Hvilket pulver er det du bruker da?
     Jeg lar skråg stå i alt fra 8 timer til 2 dager
     Det virker ulogisk at du får ut mer gelatin ved kortere trekketid, vil tro det heller handler om valg av kroppsdeler.
     Jeg mener at 72 timer er nok trekketid.

     • Det er snakk om samme type margbein, kjøpt fra samme butikk, samtidig, i samme eske som det har kommet til butikken i. Det er derfor jeg syns det virker litt rart at jeg faktisk har fått mer gelatin på vesentlig kortere trekketid.

      Har også prøvd meg på skråg fra kyllinger fra Holte gård, men har til gode å få kraft ut av de – da har jeg prøvd med 2 skråg, akkurat dekt med vann som har stått i 2-3 døgn. Sist hadde jeg også kyllingføtter og krås oppi, men ingen merkbar forskjell av den grunn.

      Det pulveret jeg har prøvd er det man får kjøpt fra iherb som heter beef gelatin fra now foods.
      Skulle gjerne prøvd disse andre økologiske jeg har sett rundt om rask, men det handler rett og slett at jeg ikke har økonomi til det. Selv det fra iherb er egentlig noe jeg ikke har råd til med min inntekt.

      Ha en god påske! :)

     • Du få jo kraft av skågene, selv om du ikke får gelatinrik kraft. Beina inneholder viktige mineraler og du får ut proteiner i tillegg- alle som er gunstige for deg. SÅ god kraft er det åkke som, men hiv gjerne i denne kraften som ikke gelerer et par ss gelatin, så får du i pose og sekk :)

 14. Hei!!

  Jeg er for det meste alene hjemme, og lurer på hva jeg kan lage kraft av. Er det feks mulig å få kjøpt bare ben av kjøttet?
  Evt. har du tips til noen gode gryter som kan fryses ned;)?
  Hvor mye kraft kan man få ut av én kylling, og hvor lenge varer det?

  Ble mange, kanskje rare, spm her:)

  • Du kan kjøpe feks skråg fra kylling, kyllingføtter osv som du kan bestille eller kjøpe i kjøledisk eller frysedisk hos velassorterte butikker eller internasjonal mat butikker. Du får kraftbein fra storfe i frysedisken på rema1000. Du får i alle fall 3-4 liter god kraft fra en hel kylling og hvor lenge det varer kommer an på hva du gjør med den. Jeg lager alt fra supper, sauser, gryter, kraftbrød og buljong av kyllingkraft og annen kraft

 15. Margrethe says:

  Nå mener jeg ikke å banne i kirka, men hvor ille er det med buljong? Eller fond? Er det ille?
  Jeg lurer også på hvordan du regner ut nåringsinnholdet i kraft? Takk for et veldig fint innlegg =)

  • Om du leser på en pakke buljongterning så er det ikke noe å rope høyt etter å ha i suppen, i alle fall ikke grønnsaksbuljong som jeg var stor tilhenger av i 20 år av livet mitt. Font er vel innkokt/konsentrert buljong, men kvaliteten på denne avhenger av hva som kokes inn og her er det jo et vell av ulike fond-varianter. Om fonden er laget på friske dyr og uten tilsetningsstoffer og raffinert salt er det sikkert strålende saker. Jeg har aldri regnet ut næringsinnholdet i kraft, men lener meg da på forskning som forteller hvilke næringsstoffer i form av feks mineraler, sporstoffer og ulike protein man kan finne i kraft. Mengdene vil variere alt etter hvilke dyr det er snakk om og gelatinmengden alt etter hvor mye kollagen/protein som finnes i det man koker kraft på og hvor mye av dette som trekkes ut ved kraftkoking. Her er tid involvert. Umulig å svare konkret på spørsmålene dine, jeg beklager om det ikke var særlig til hjelp..

 16. Når man skrur av platen om natten og lar krafta stå på kjøkkenbenken til neste dag for så å koke videre, kan den ikke da bli “dårlig”? (Slik som annen mat som blir stående for lenge i romtemperatur..)

  • Jo, jeg har opplevd at kraften blir sur da, så det er ikke min favorittfremgangsmåte, men jeg vet mange som gjør det og opplever at det går fint…

 17. Når jeg koker kraft på margbein, sitter margen såpass fast inni beina at den må skrapes ut selv etter et par døgn. Er det egentlig meningen at den skal løsne av seg selv?

  • Hva slags bein er det du koker kraft på da? Jeg vet ikke hva jeg skal svare helt, hva som er meningen, da jeg har opplevd begge deler. Med marg fra fenalår synes jeg det bare er å ploppe den ut med en skje, men har opplevd med andre bein at det sitter mer fast..

 18. Hei, fra et kokkefaglig ståsted er det interessant å lese en del av påstandene som blir fremsat. Lurer på om du har noen norske/svenske/danske linker om emnet? matoghelse.no eksisterer ikke lenger.

 19. Ingrid olsen says:

  Hei. Lurer på om du kan forklare hvorfor hjortekrafta ble helt grå i år. Grå og ugjennomsiktig. Måtte kastes.Har aldri blitt det før. Koker kraft på bein og avskjær.
  Mvh ingrid

  • Det kan jeg ikke svare på, da jeg ikke vet hva dere brukte i fjor som gjorde kraften klarerer. Jeg opplever også at kraft kal bli grumsete, men har aldri kastet den av den grunn. Hvorfor måtte du kaste den, på grunn av fargen?

 20. Vivi Jensen says:

  Fryse ned
  Hei. Når jeg skal fryse ned kraft kan jeg bruke glass?

  • Det kan du, men du kan også risikere at de sprekker. Fryser du i glass er det lurt å fryse uten lokk først og skru på lokk forst når kraften har er skikkelig frossen.

 21. Hei,
  Takk for mange fine tips!
  Går det an å bruke sitronsaft i stedet for eddik? (Tåler ikke eddik).

 22. Kjære kraftmammaer:) Jeg er ganske ny i tradisjonkost gamet, og har begynt å koke kraft og bruke gelatin som første ledd. Jeg har lest og lest til øyet blir stort og vått, men nå tror jeg at jeg går litt i surr når det gjelder kraft.

  Men slik har jeg gjort det: Legger bein og eddik i vann over natta, koker opp, og lar det stå på laveste på komfyren i to døgn, det var iallefall det jeg gjorde sist. Men tror den hadde slått seg av over natta så blei nok litt lunken før jeg fikk satt på igjen på morgenen. Jeg har ikke silt min kraft, men bare brukt den slik den er, men nå blei jeg usikker! Bør man sile kraften etter at den har trukket? Det er jo litt grums i glassene når det har stått i kjøleskapet litt. Men er det ikke der det ligger mye mineraler og godsaker? Jeg har ikke brukt noe grønnsaker i min, og den smaker jo egentlig ikke så mye, kanskje litt smak av eddik. Nå kastet jeg akkurat to glass med kraft som har stått i kjøleskapet i fem dager, fordi jeg leste at den kan bli sur etter så lang tid( har så liten fryser) , men så tenkte jeg etterpå at jeg vet jo egentlig ikke om den var sur, for den har jo enn sånn ubestemmelig smak med spor av eddik…Kanskje kastet jeg gull ut i kummen nå… Så spm er :bør jeg sile? Og hva smaker egentlig kraft som ikke har hatt grønnsaker oppi seg? Ganske nøytralt eller? Tror nemlig jeg har fulgt oppskriften, men som sagt, det er mye info som går inn og surrer det til…PP skrev et sted at han lar det stå i fem dager til alt er oppløst av bein osv, men siler han da??Hmmm-forvirret..

  • Jeg lar gjerne kraften min stå på lav temperatur i to døgn for å trekke mest mulig næringsstoffer ut av beina. Du trenger ikke sile den – men du taper ikke så veldig mye ved å sile den heller tipper jeg. Jeg har aldri tenkt på det før og bruker alt. Hvis kraften din ikke smaker noe så har du nok trukket den for kort tid. Bruk lengre tid og ha gjerne oppi lauvbærblad, hele pepperkorn og kanskje 1 løk og 1 gulrot for å sette litt smak på kraften. Når du har avkjølt kraft bruk den eller ha den i glass og sett i fryseren. Husk av væske ekspanderer i kulde, så la det være litt rom i toppen mellom kraften og lokket. En annen ting – etter at kraften min har stått i to døgn og trukket – så heller jeg oppi mer vann i restene etter å ha silt – og lar stå to nye døgn. Altså to runder. Beina er ikke tom for næring etter første runde. Anne marit

 23. Hei – leser bloggen din med stor interesse:). Hvor mye vann bruker du i forhold til knoklene? Bare dekke akkurat eller godt over slik at det blir mye kraft ?

 24. Heisann- fantastisk side! Skal nett til å koke kraft av økologiske kalkunhalsar. Litt store forpakningar så det vil bli ein mengde. Liker helst å oppbevare på glas – kan desse då hermetiserest då eg ikkje har så god plass i fryseren? På førehand takk

  • Hm. Det er jeg litt usikker på om går. Jeg fryser alltid ned kraft. Jeg har også litt lite frysekapasitet, så jeg lager ikke så mye kraft av gangen. Noen andre som har erfaring?

 25. Fint :)

Trackbacks

 1. […] er godt for mye som blant annet fordøyelsen og immunforsvaret (spesielt interesserte kan lese mer her hos […]

 2. […] glem at kjøttkraft laget av dyrebein er en god kilde til sodium, klorid, magnesium, potassium og viktige spormineraler. Er du syk bør […]

 3. […] har dykket lenger enn jeg noen gang kommer til å få tid til, i vitenskapen rundt kraft. Men «Kraftkoking ABC» har jeg lest meg opp på, og videre har jeg funnet en god del andre artikler og dermed summert meg […]

 4. […] skal lage kraft av økologiske kraftbein (Duggurd) og lager eget […]

Speak Your Mind

*