Lag kjøttkraft!

Foto: Anne Marit. Her er min “sovemedisin”; Et par øser varm kraft med fett og det hele tilsatt noen dryss med varmende cayennepepper, himalayasalt og litt urter. Nam! En av de tingene jeg merket best da jeg begynte å få i meg kraft nesten hver dag var en større indre tilfredshet. Jeg fikk mindre apetitt. Hvorfor? Jo, fordi kroppen fikk alle de næringsstoffene den trengte….. 


Å koke kjøttkraft har for meg blitt en gode vane – og noe jeg anbefaler alle som er villig til å lytte. Allerede i 2009 skrev jeg på bloggen min om den “kraftløse” buljongen mange spiser – og hvor fantastisk helsebringende hjemmelaget kjøttkraft er. En god ting kan ikke gjentas for ofte, så derfor blir dagens oppfordring til alle dere der ute følgende: La det bli en vane å lage din egen kjøttkraft! Og få i deg kraft regelmessig, gjerne daglig.

Det er billig, superenkelt og det finnes knapt noe sunnere du kan tilføre kroppen din! God, tradisjonell kjøttkraft inneholder haugevis av næringsstoffer inkludert en rekke mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din. I tillegg inneholder kraften gelatin som er en gruppe protein som er viktig for bindevevet ditt. Kraften stimulerer fordøyelsen din, den virker avgiftende, styrker muskler, ledd og skjelettsystemet og forebygger i høyeste grad sykdom. Så kraft er superviktig for oss alle – inkludert dere som har problemer med mage, muskler og ledd. Jeg tør påstå at ved å drikke kraft regelmessig reparerer du fordøyelsessystemet ditt. Glem buljongterninger som kun består av kunstig smakstilsetning og ingen næringsstoffer. Buljong gjør kun èn ting – den får oss ut av balanse. Husk også at kraft er supermat for de små, også for babyer. Begynn å tilsette kraft til most mat helt fra de begynner å spise mat i 6 måneders alderen. Jeg fryser kraften min ned i poser – men også i isterningsformer. Da har jeg kraft lett tilgjengelig også i små porsjoner. Fint å dytte i sauser og de fleste varme retter. Og ikke minst; jeg drikker kraft – som buljong.  Smaker himmelsk og roer ned kroppen. Supert å ta før leggetid, bedre sovemedisin får du ikke.

Så hvordan gjør jeg det? 

Du finner kraftbein for en billig penge i fryseren i de fleste dagligvarebutikker eller gå til en slakter. God kraft bør inneholde bein fra ulike dyrearter; kalv, lam, kje eller vilt. I tillegg til bein bruker jeg bein med litt kjøtt – for eksempel nakke, ribbe eller lammeskank. Beina tilfører kraften gelatin, margen gir god smak og masse næringsstoffer, og kjøttet tilfører farge og smak.

Jeg bruker ingen spesiell oppskrift, men ta gjerne utgangspunkt i denne oppskriften (stor porsjon):

3 kg knoker, føtter og margfylte bein, oppdelt (får kjøpt ferdig kappede kraftbein, evt gå til slakteren)

1 kg kjøttfulle ribbebein eller nakke

1/2 dl vineddik

kaldt rent vann

2 laubærblader

4 gulrøtter i skiver

2-3 store løk i skiver

evt et par selleristenger kuttet i biter

En god kvast timian

1 stor bunt bladpersille, evt andre urter

Evt hele pepperkorn

Legg bein, margbein i en stor kasserolle med vineddik og dekk med kaldt vann. La stå i en time. Vineddiken gjør at en større mengde næringsstoffer trekkes ut av beina. I mellomtiden kan du brune de mer kjøttfulle beina i stekeovnen (kan sløyfes og has rett i kasserollen). Has i kasserollen sammen med grønnsaker. Kok opp. Skum vil komme opp til overflaten, fjernes med en skje. Etter at du har skummet av, reduser varmen og tilsett timiankvasten og evt pepperkorn. La kraften trekke på lav varme fra 12-72 timer. Tilsett persille mot slutten. Fjern beina og sil kraften. Ta vare på kjøttet og margen. Margen fryser jeg sammen med kraften som jeg bruker som base til kremede supper og blender sammen med suppen. Et barndomsminne jeg har av min kjære mor var at hun sugde margen ut av beina når vi hadde kjøttsuppe. Der er jeg ikke helt ennå gitt. Avkjøl kraften. Når du nå avkjøler kraften vil du sitte igjen med gelatin i bunnen og et lag med fett på toppen. Jeg fryser ned porsjoner av hele kraften med fett og det hele, men du kan også fjerne fettet på toppen og bruke dette separat i all mat. Fettet holder seg lenge i kjøleskapet.

Hva venter du på?

Comments

 1. Hvor stor kjele bør man minst ha om man likevel trenger en ny? :)

  • Kommer jo an på husholdninga. Jeg har akkurat kjøpt meg en ny jerngryte (Le Creuset) til 5,3 liter tror jeg det var. Perfekt for store, deilige kraftgryter.

 2. God morgen. Satt på en stor gryte med kraft i går kveld, men når jeg våknet i dag vår koketoppen slått seg av. Kanskje en innebygget sikring. Kan jeg sette platen på svak varme igjen eller er det ikke noe jeg kan gjøre med det? Kan jeg bruke kraften som den er nå?

 3. Jeg har samme problemet med min ovn – ganske irriterende. Har ikke funnet ut av hvordan jeg slår av den programmeringen, rett og slett ikke tatt meg tid til det. Det samme skjer når jeg er på jobb, så hver gang jeg koker kraft må jeg slå på igjen koketoppen både når jeg står opp og når jeg kommer hjem fra jobb. Det går helt fint. Bare pass på at lokket ikke er helt igjen så det ikke blir surt inni der. AM

 4. Ja jeg tok sjansen og satte på igjen. Det ser ut til å ha gått bra. Hvor fint siler dere kraften?
  Det er endel grums i bunnen av glassene.

  • jeg har opplevd grums noen ganger når jeg siler gjennom finmasket dørslag, men min erfaring er at det oftest skjer når jeg ikke har fått trukket gelatinen godt nok ut av beina. Når jeg koker elgknoker skjer dette oftere enn når jeg koker kraft på okseknoker eller kylling- erfarer at kraften ikke blir like gelatinrik når jeg koker kraft på vilt. Aner ikke hvorfor det er slik og har aldri lest eller hørt noen logiske eller gode forklaringer på hvorfor dette skjer heller…

 5. Jeg koker kun på lam, og det blir en del “grums”. PP mente dette var marg. Ellers merker også jeg at krafta nok ikke er kjempegelatinrik, i og med den sjelden “stivner” når den settes kaldt. Fettet legger seg jo selvsagt på toppen, og krafta er nok tykkere enn vann – så gelatinet er der, men den stivner altså ikke helt. Har imidlertid valgt lam fordi det er det reneste jeg kan få tak i her. Til høsten intensiverer jeg jakten på bein av rein, for litt variasjon.

  Min kokeplate skrudde seg også av. Jeg har løst det ved å kjøpe en ekstern solokokeplate på Elkjøp til et par hundrelapper. En sånn “gammel type” – ikke induksjon. Den er også fin å bruke hvis man feks skal steke vafler med gammeldags stekejern.

  Heidi

 6. Godt tips :) Takker og bukker

 7. Hei! Dette har jeg lyst til å prøve. Men jeg ser at det står i oppskriften at den skal trekke mellom 12 til 72 timer, og det er jo en ganske stor forskjell. Hvordan vet jeg om kraften er ferdig, og om den skal koke i 12 eller 72 timer?
  Også enda et “dumt” spørsmål: Jeg antar det ikke går an å bruke svineknoker/bein siden dere ikke skriver det…?
  Sigrid

  • Det handler om at jo lengre tid beina får trekke, jo mer næring får du ut av dem i form av kollagen og mineraler. Har du liten tid så er det bedre å koke kraft i 4 timer enn ingen kraft i det hele tatt. Det er logikken bak de varierende tidene for trekketid. Om du får tak i knoker fra frilandsgris, som du vet har spist naturlig fôr, så er det helt OK å koke kraft på gris :)

 8. Hei! Fin nettside med masse bra tips! Eg har lyst å koke store porsjonar med kraft til seinare bruk, men har veldig lite plass i fryseren. Har du peiling om det vil gå bra å ha kokande kraft over i varme, reine glas og oppbevare dei mørkt og i tilnærma romtemperatur? Det funker jo med syltetøy. På førehand mange takk for svar!

  • Hei :) Jeg/vi har ikke forsøkt dette selv, men jeg har fått tilbakemeldinger fra flere blogglesere som gjør dette. Blir referert til som hurtighermetisering av noen. Ville da laget en ren kraft uten grønnsaker og andre tilsetningsstoffer da dette gjør at den holder seg dårligere. Unntaket er kanskje salt som har en konserverende effekt på det meste.

 9. Vi fant kjøttboller på glass når vi ryddet i kjelleren under vedskjulet. Vil tro de var fra 50 tallet. Så nesten spisbare ut.

  Vi reduserer finkraften så den blir superkonsentrert og har den i isterningsposer.
  Finkraft vil si dersom vi har kokt med grønsaker, urter etc.

 10. Hei, gøy å lese om kraft. Jeg er vokst opp i Finnmark med mange samiske tradisjoner, med å lage “kjøtt og buljong” i tide og utide. Det er reinkjøtt (rygg, nakke, ribbe etc) kokt i noen timer, og kun med salt, evt. litt pepper. Og selvfølgelig med masse margebein i. Her er det fortsatt helt vanlig å suge i seg margen – selv min datter på tre år elsker det, og også den hvite ryggmargen er nydelig. Vi bruker heller aldri grønnsaker i buljongen, siden den gir en søtsmak som i aller fall ikke vår familie vil ha i buljongen. Jeg vet heller ikke om noen her oppe som ville finne på å lage drikkebuljong av en terning, så det er tydelig vis at vi her oppe kanskje har klart å holde på endel tradisjoner som er i ferd med å dø ut andre steder :-).

 11. Hei!
  Jeg har prøvd å koke kraft etpar ganger, men komfyren min er ikke helt samarbeidsvillig. Det virker som den har bare to stiller – av og fosskoking. Derfor tenkte jeg på om jeg kanskje kunne koke opp og deretter sette gryta inne i ovnen og trekke den der, på 70-80grader? Hva tror du/dere om det?
  Veldig fin blogg, forresten! Kommer garantert til å følge den videre :)
  Mvh, edithpedit

  • Du trenger ikke koke opp en gang, bare sett gryta i ovnen og la det skje der, om den er mer samarbeidsvillig :) Kjekt at du vil følge oss!

 12. Gelatinmamma says:

  Da kan vi bare sette kasserollen inn inn i stekeovnen på 70 grader uten at kraften har kokt opp først? Den vil ikke bli sur? Anbefaler du med eller uten lokk?

 13. Da kan vi bare sette kasserollen inn inn i stekeovnen på 70 grader uten at kraften har kokt opp først? Den vil ikke bli sur? Anbefaler du med eller uten lokk?

 14. Gelatinmamma says:

  Anbefaler du med eller uten lokk på kasserollen om man setter den inn i kasserollen på 70 grader??

  • Jeg koker alltid med lokk, Ingerlise på Duggurd koker alltid uten lokk da hun mener du har større garanti for gelatinrik kraft da.

 15. Gelatinmamma says:

  Kraften blir ikke sur om man ikke koker den før den settes inn i ovnen på 70 grader i ca tre døgn?

 16. Hei!
  For en fin blogg! Her har vi nettopp fortært en hel Holte-kylling og skroget, samt en og annen kjøtt- og skinnrest ligger nå i kjøleskapet i påvente av å bli brukt til noe fornuftig. Jeg er veldig interessert i å gi min snart 8 måneder gamle gutt kyllingkraft og lurer på om jeg kan bruke dette “gamle” skroget til det? Og kan jeg bruke hvitvinseddik til så små eller er det litt sterkt for små mager? I så fall; kan jeg la skroget ligge i eddik i natt, for så å la det småputre i morgen? Muligens er alt dette opplagt og jeg beklager i så fall dumme spørsmål, men jeg vil gjerne gjøre det mest mulig næringsrikt når det er snakk om mat til en liten tass. :)

  • Jeg ville bare tatt skroget og kokt videre på det i en dag eller to til uten å styre med eddiken nå, med tanke på små barn og eddik så vil eddiken fordampe i løpet av trekketiden, men som sagt kok bare videre på skråget uten noe mer forberedelser og lag kraft på den. Den blir imidlertid ikke spesielt gelatinrik så om målet ditt er å få i poden din mer gelatin ville jeg tilsatt ekstra gelatin i kraften før konsum.

 17. På dag 2 sto plutselig kraften min på full kok. Vet ikke hvor lenge 15 min? 30?
  Er kraftpenger egenskaper ødelagt pga det?

 18. Hei,
  Jeg har nettopp fått øynene opp for dette med kraft, og hva det tilfører helsen. Jeg har bl.a. begynnende osteoporose, som jeg håper stanser ved å spise kraftsuppe. Må kraftbena komme fra dyr som har levd økologisk, eller har ikke dette noe særlig å si? Hva om dyrene man koker kraft på, har blitt foret med kraftfor? Kan dette føre til sykdom? Jeg tenker da på sykdommen, Jakob Kreuzfeldt, eller noe i den dur, som var så omtalt for en del år siden.

  Vennlig hilsen Britt
  Vennlig hilsen Britt

  • Jeg anbefaler deg å unngå kraftbein fra prior og gris fra gilde, utover dette mener jeg det meste av kraftbein er flott, og glem ikke god kraft av fiskehoder og andre fiskebein, det blir god og nærende kraft av. Jeg tenker generelt at jeg ønsker å spise dyr som har vært friske og levd et naturlig liv, utover det blir det bare synsing om jeg skal forsøke å svare på ditt spørsmål om sykdom.

  • En fin regel er å spise dyr som har levd sykdomsfrie liv, spist naturlig mat og fått bevege seg naturlig ut fra sine behov. Alt annet unngår jeg å koke kraft på og vil tro man da styrer unna problem som sykdommer som et resultat av kraft-konsum.

 19. Kristin roe says:

  For å få mer konsentrert kraft, koker jeg kraften til slutt. Ser ikke ut som du gjør det. Er det en grunn til?

  • Du kan gjøre det, men jeg gjør ikke det. Jeg ønsker ikke å koke den for å bevare næringsstoffene. Jeg bruker primært kraft til supper – og da trenger jeg litt mengde væske også.

 20. Hei,
  Er det vanlig å sile kraften når den er ferdig, eller mister man verdifulle proteiner/næringsstoffer da? Jeg har kokt kraft av oksebein nå i 2 døgn, men ser at det er litt grums som kanskje ikke er helt gunstig at er med hvis man skal bruke kraften i saus…
  Vennlig hilsen Ida

  • Jeg “finsiler” aldri kraften. Jeg siler den bare i et vanlig dørslag. Skal du bruke noe av kraften til saus så kan du jo bare finsile bort alt grums. Opp til deg. Tror ikke du mister veldig mye ved å gjøre det på den måten. Anne FMarit

 21. Hei
  Jeg har kjøpt kraftbein, men denne gangen var de ikke delt opp. Må jeg sage dem i biter før jeg koker den, eller har ikke det noe å si?

  :)

 22. Har akkurat “oppdaget” det med kraft, da min mor i julen sa at jeg måtte fryse ned kraften etter pinnekjøttet og ikke kaste det.

  Kokes kraft alltid på ukokte ben? Eller kan vi ta rester fra allerede kokt/stekt kjøtt?
  Kjøpte idag en hel høne, som jeg tenker å koke kraft på.
  Må jeg skjære bort kjøttet først? Eller kan jeg koke hele høna + grønnsaker og deretter ta av ferdig kokt kjøtt, og så koke kraften videre på skroget?

  • Jeg kjøper rå kraftbein, men koker også kraft av beinrester fra helstekt kylling eller fra rekeskall etter rekemåltid. Det går helt fint. Mulig du ikke får kraften like næringsrik, men at du får ut ganske mye næring er helt sikkert. Så svaret er at du enten kan skjære bort kjøttet eller helsteke i ovnen og ta av kjøttet deretter.

Speak Your Mind

*