Lynrask smakfull skalldyrsuppe

Kaster du rekeskallene når du har spist reker? Ikke gjør det! For ikke glem at du kan lage den deiligste mineralrike kraft av nettopp rekeskallene. Har du ikke tid til å lage kraft rett etter rekefesten, så kan du bare fryse ned skallene i en pose til dagen derpå eller til du er klar for å koke kraft. Det tar litt tid å koke kraften, men har du kraft tilgjengelig er suppen ferdig på “no time”. Jeg bruker ikke oppskrift når jeg lager denne suppen – og noen ganger gjør jeg det så enkelt som å la rekeskall putre på svak varme i 20 minutter, ha i fløte (den beste du kan finne, Rørosfløte er det nærmeste jeg kommer fantastisk fløte siden upasteurisert fløte er vanskelig å få tak i), havsalt, kvernet pepper, cayenne, en stor klatt med ekte helst upasteurisert smør, litt hakket vårløk, urter og pillede rekermen – og voala – suppen er ferdig på minutter. Her er en fremgangsmåte du kan bruke dersom du foretrekker noe som nærmer seg en oppskrift:

Rekeskall etter festen, fra ca 1/2 kilo reker
Hakk en liten løk eller et par sjalottløk
Grovhakk 1/2 gulrot
Hakk litt persille (jeg hadde ingen urter tilgjengelig, du kan også bruke andre typer urter)

Surr løk, gulrot og persille i en stor klatt med godt smør.  Tilsett rekeskallet og surr videre i ca 5-10 minutter. Tilsett kaldt vann til det dekker et par centimeter over skallet. Gjerne bittelitt eplecidereddik eller sitron. Kok opp, fjern skum på toppen og la småputre i ca 20 minutter. Sil kraften slik at skallet fjernes. Avkjøl og frys ned eller lag ferdig suppe med en gang. Suppen på bildet er laget i en fei ved å tilsette purreringer, tomatbiter, havsalt, pepper og en god klatt med godt smør – et bittelite dryss med cayenne, litt sitronsaft og noen gode klunker med fløte. Smak deg frem. Hadde jeg hatt urter ville jeg hakket det og dandert på midten av tallerken sammen med pillede store reker. Pass på – de blir fort seige. Du kan også piske inn litt rømme til slutt for å få en kremet skummete overflate hvis ønskelig.

Håper dette inspirerer til å lage knallgod smaksrik og næringsrik fiske/skalldyrssuppe litt oftere.

Comments

 1. Hei! Er blåskjellkraft like bra? Det er samboernsin favoritt, og det er han som er matlageren i familien… ;-). Og så lurer jeg på, hvorfor koker man denne kraften i bare tjue minutt, når kjøttkraft gjerne skal stå mange dager? Vi kokte blåskjellene i omtrent samme tiden, men trodde det egentlig var for lite i tradisjonsmatsånd mett.. Hilsen My :-)

  • Ja, det er det absolutt. Du må for all del ta vare på kraften som danner seg når du damper blåskjell. Og fortsette å dampe skjellene etter at blåskjellene er spist opp. Det blir vel omtrent verdens beste fiskesuppe av det. Oppskriften min er hurtigvarianten av min fiskesuppe. Når du lager fiskekraft trenger du ikke la kraften stå i flere dager å simre for å at skall og skjell osv skal slippe næringen, men du må gjerne la det stå å trekke i flere timer for å få maks ut av det. Det du også kan gjøre er å tilsette litt eplecidereddik når du har kaldt vann oppi før du varmer opp. Da vil du få ytterligere ut av kraften. Og selvsagt kan kraften fint fryses ned etter avkjøling. Lykke til!

  • For å få trukket rikelig med mineraler ut av fiskekraft, rekeskall og blåskjell må det stå langt lenger enn 20 minutter. Jeg har ikke erfaring med langtidskokt kraft på fiskeavskjær og skalldyr, men det er bare å eksperimentere. Er det smaksmessig like godt, er det jo bare å putre på, tenker jeg ;-)

 2. Jeg har pleid å lage rekesupp md hakkede tomater og tomatpuré, men jeg har forstått at det inneholder pektn som hemmer næringsopptak. Vil ikke bruke lavpastwurisert fløte helt ennå. Er det noe jeg kan gjøre for å bryte ned pektinet? Ha eplecidereddik i tomatsausen og la det putre en stund før jeg har oppi kraften helt til slutt, for eksempel?

  • Tror den mest effektive måten å nøytralisere pektinet på er ved melkesyregjæring, at du dagen før du lager suppen hiver i tomatpurèen og de hakkede tomatene en god dæsj myse og la det stå og godgjøre seg til du skal lage retten. Jeg gjør ærlig talt dette sjeldent, men oftere og oftere erstatter min hjemmelagde ketchup, tomatpureen i oppskrifter og da blir det tatt hensyn til pektin-problematikken. Jeg har ikke kjennskap til at eplesidereddik og putring til slutt vil nøytralisere pektinet, men det er mulig at varmebehandling i seg selv vil gjøre det. Dette vet jeg imidlertid ikke.

 3. Hei!
  Har nettopp tint fiskekraft da jeg fikk se dette innlegget. Supert! For jeg hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjøre med den. Har du et tips til væske å bruke i suppa når vi ikke kan bruke fløte/melk? Kokos?

 4. Det nærmeste da er kokosmelk ja. Da får du en litt asiatisk vri og kan tilsette asiatiske kryddere i suppa (sitrongress, lime, koriander osv). Det blir sikkert godt. Lykke til!

 5. Gry du har sikkert rett ang at 20 minutter er for lite for å få ut maks næring. I følge Nourishing Tradition står det at fiskekraft kan trekke noen timer – og har også lest at det ikke har noen hensikt å la fiskekraft trekke like lenge som når man lager kraft av kjøttbein. Det er jo også ganske logisk at det tar lengre tid å trekke næring ut av store bein enn av tynne rekeskall og fiskeavskjær.

 6. Hei!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og blogger.

  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge din blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Forhåpentligvis vil din egen blogg også være opp i toppen!

  Varme hilsen,

  Elin
  Alleoppskrifter
  http://www.alleoppskrifter.no/

Speak Your Mind

*