Mitt store melkeeventyr

I alle år brukte ikke jeg og min familie melkeprodukter, vi tålte det ikke. Nå henter vi 15 liter melk hos bonden hver uke, syrner til kefir og yoghurt, lager ferskoster og annet snadder av den. Ikke bare tåler vi det, vi blomstrer på det! Og hva er hemmeligheten? Jo, den er hverken pasteurisert eller homogenisert!
Jeg og mine mesker oss i nydelige upasteuriserte oster, smør, fløte og rømme til daglig. All mat blir bedre med godt smør og gode og feite melkeprodukter. Ut over dagen i dag skal jeg vise deg hva jeg gjør med den fine melken.

Jeg er med i en melkering der vi rullerer på å kjøre og hente melk fra tank hos en biodynamisk bonde i nærheten. Ringen blir bare større og større og her finner du både leger, fysioterapeuter og sykepleiere. Ingen av disse er redde for melken vi henter. Den er hverken farlig eller skummel. Vi lager ekte supermat og drikke av den. Du skal lete lenge etter noe mer næringstett og immunstyrkende enn syrnede melkeprodukter fra glade kuer. Du finner også flere melkeringer i Oslo.

Det jeg vil blogge om i dag er nesten som å banne i kirka. Men faktumet er at mange i vårt lille land, både store og små tåler melka som kjøpes i butikken svært dårlig. Det er en vanlig beskjed fra mange ærlige øre, nese, halsspesialister- at barna bør kutte melken i kosten, så slipper de gjentatte infeksjoner og antibiotikakurer.

Vi blir fortalt å holde oss langt unna upasteurisert melk fordi det kan være farlig. Man kan bli syke.

Majoriteten av matforgiftningene som oppstår via melkeprodukter kommer fra pasteurisert melk og ost, det viser enkle søk i statistikkene. De siste påviste dødsfall der årsaken var smitte fra listeriabakterien, her til lands, viste at smittekilden var en pasteurisert ost, produsert på et meieri i Trøndelag. En av de døde var et foster. Ut fra statistiske data, burde man da heller fraråde gravide å spise pasteuriserte melkeprodukter og ikke omvendt, etter min oppfatning. Det viser også at frykten for upasterisert melkemat er oppkonstruert.

Ofte hører vi at melk er for kalver og er ikke ment å være menneskeføde. Vel, det er jo heller ikke korn, rent evolusjonært sett. Men vi har tradisjonelt visst hvordan vi skal behandle disse problematiske matemnene til å bli et ikke-problem og til faktisk å bli en ganske så god kilde til næring. Historisk sett har vi syrnet melken til rømme, tettemelk, skjør, rømmekolle, kefir, yoghurt, ost, smør mm.

Det er et forholdsvis moderne fenomen å drikke fersk melk. I Norge startet “trenden” på 30-tallet, i Oslo-skolene, der barna fikk ferdig smurt matpakke og en flaske melk hver. Dette var for å jevne ut sosiale ulikheter, slik at barna hadde like forutsetninger, en god tanke bak.

Kaseinet/melkeproteinet denatureres ved pasteurisering og skader både tarmen og forstyrrer hjernens balanse av neurotransmittere, ved først å forstyrre serotoninnivåene i tarmens nervesystem. Den norske professoren Karl Ludvik Reichelt har forsket mye på dette og opioide peptider i pasteurisert og homogenisert melk. Melkeallergi er dermed tegn på at man ikke danner tilstrekkelig med magesyre eller pepsin i magesekken til å bryte ned kaseinet slik at de delene av kaseinet som skader kroppen blir delt opp i mindre og helt harmløse peptider eller frie aminosyrer. Ved syrning av upasteurisert melk blir de delene av melkeproteinet som gjør det til et vanskelig protein å fordøye, delvis nedbrutt og prefordøyd. Med andre ord kan en såkalt melkeallergiker fint drikke kefir og spise oster og annen upasteurisert melkemat så lenge den er syrnet lenge nok.

Det som også skjer når upasteurisert melk syrnes er at laktosen/melkesukkeret blir “spist opp” av melkesyrebakteriene og omdannes til  organiske syrer.

På samme måte vil en glutenallergiker og sågar en cøliaker fint kunne spise surdeigsbrød, så lenge de er laget på gamle kornsorter, på tradisjonelt vis,  og syrnet lenge nok (minimum 8 timer). Mine mange kursdeltakere med diagnosen cøliaki som har spist surdeigsbrød på mine kurs og nå baker det hjemme er levende bevis på dette. I tillegg finnes det ganske så fersk forskning på dette.

Bakteriefrykt!

En av grunnene til at salmonella og e- coli er på fremmarsj ligger i matvareindustrien jfr Nina Planck(en amerikansk kostholdsekspert). Slike bakterier trives i “kjøttfabrikker”/storproduksjon. Der er det blant annet trangt og dyrene fores med antibiotika. Det fører til en økt motstandsdyktighet mot nevnte bakterier. Det blir derfor galt å forby produksjon og distribusjon av upasteuriserte melkeprodukter.

Det er i dag forbudt å selge upasteurisert melk i Norge, med ett unntak: Noen småprodusenter lager upasteuriserte oster. AVDEM gårdsmeieri produserer dessuten upasteurisert rømme. Jeg vet at Røros Meierier jobber med å få solgt upasteurisert melk fra kartong eller flaske. Det er ingen skjellig grunn til at man ikke skal kunne gjøre det, så fremt man får løsnet opp i et ufornuftig regelverk og vektleggelse av feil data. Hadde upasteurisert melkemat vært livsfarlig hadde ikke AVDEM kunne prodsere og selge upasteurisert melkemat. Meny,Ultra, Rema 1000 og Kiwi selger alle upasteuriserte oster, alt fra parmesan til brie, camembert og andre lekkerbiskener. Der er lovlig. Bonden har også lov til å selge melk fra tank så lenge det bærer preg av tilfeldig salg. Han/hun kan ikke ta med seg melken ut fra gården og selge den.

Det er også et faktum at de fleste melkebønder og deres barn drikker sin egen melk, rett fra tank. Min mann og hans søsken har vokst opp på upasteurisert melkemat og tålte den godt. Han søster har utviklet laktoseintoleranse etter at hun flyttet på hybel og begynte å konsumere pasteurisert melk, et talende eksempel på det jeg forsøker å fortelle om her. Min eldste datter har påvist kasein og laktsoseintoleranse med store utslag på testen. Hun tåler upasteurisert og syrnet melkemat veldig godt!

Hva gjør pasteuriseringen med melka?

Pasteurisering kan være med på å forhindre smitte. Den øker også melkens holdbarhet. Det gjør det praktisk å selge og distribuere melken over lange avstander.

Pasteuriseringen har ifølge mange en del negative konsekvenser. Enzymer som fosfatase ødelegges. Mange mangler også enzymet laktase som må til for å fordøye laktosen. Dette er en medvirkende årsak til at mange ikke tåler melkesukkeret/laktose.

Laktoseintolerante tåler upasteuriserte melkeprodukter så lenge de er syrnet slik at sukkeret er omdannet til organiske syrer.

Fosfatase bidrar til kalsiumopptak. Pasteuriseringen medfører nedsatt opptak av kalsium. Pasteurisering ødelegger folsyre, vitamin A og B6.

Pasteurisering danner også oksidert (ødelagt) kolesterol, det forandrer melkeproteinene og ødelegger fettsyren omega 3.

Hva er homogenisering?

Homogenisering knuser fettpartiklene i melken, slik at melken og fløten ikke separeres. Hvis upasteurisert melk blir stående, stiger fløten til topps. Hvis pasteurisert melk ikke gjennomgår homogeniseringsprosessen vil hvite melkeceller og melkesyrebakterier synke til bunnen. Homogeniseringen er derfor både kosmetisk, men samtidig fordeler den melkefettet jevnt utover i melken.

Mange forskere mener at homogeniseringen er en bidragsyter til økende allergiske reaksjoner på melkeprodukter. De orginale fettmemebranene i melka forsvinner og nye membraner dannes. Membraner som inneholder mer melkeprotein/kasein.

Det tar dobbelt så lang tid å piske fløte fra homogenisert melk fordi melkepartikelene er så små. Homogenisering tar vekk noe av den gode smaken fra melken. Homogenisert melk blir raskere sur/harskner.
Å drikke fettredusert melk er meningsløst da kroppen ikke klarer å nyttiggjøre seg av de viktige fettløselige vitaminene A og D, uten at fett blir konsumert samtidig.

Kroppen har også vanskeligheter med å ta opp kalsiumet fra melken da det er bundet til kaseinet. Så da er kanskje det et av svarene på at vi er på verdenstoppen med antall tilfeller beinskjørhet og bæmler melk verre enn kalven? Syrnes upasteurisert melk er ikke kalsium lenger bundet til kaseinet og kan fint tas opp i kroppen.

I USA er det faktisk slik at melkepulver ofte tilsette den skummede melka. Melkepulver inneholder oksidativt kolesterol. Slik melk øker faren for hjerte og karsykdom. I dagens ferdigmatindustri er melkepulver flittig brukt; også i Norge.

Du må ikke finne en bonde for å få i deg upasteurisert melkemat. Du får kjøpt store ladninger naturfermenterte og allergivennlige oster fra Käserebellen i Tyskland, som importeres til Norge. Som sagt har flere butikkkjeder upasteuriserte oster til både hverdags og fest i sitt sortiment. Som forbruker må vi kreve bedre produkter for å endre utvalget hos de store kjedene våre. Endrer vi våre vaner, må de følge etter for å ikke miste oss.

Vi trenger en liten matrenessanse og jeg håper flere av dere er med meg på saken!

Comments

 1. Å, himmel!!! Jeg kuttet helt ut melk og gluten for drøye syv år siden. Livet ble veldig, veldig mye bedre. De gangene jeg har fått i meg til og med bare “spor av” melk/gluten blir jeg skikkelig ultradårlig. Melka er verst for meg, og jeg har egentlig innfunnet meg med et melkefritt (og glutenfritt) liv, men jeg blir såååååååå nysgjerrig her!! Kom til Stavanger og del!!! Dette her må jeg finne ut mer om!

  • Synnøve says:

   Kom til Nærbø og hent melk, så kan du prøve det ut :-)

  • Blir så glad av å lese dette- kanskje det er håp om å kose seg med melkeprodukter igjen for meg også!! Har snakket med en bonde som vil selge melk til meg, men denne bonden driver ikke økologisk.. Vet jo at det hadde vært det beste, men er dessverre ikke så mange å velge mellom her som jeg bor. Vil kvaliteten på produktene bli veldig forringet av dette?? Prøver å velge økologisk på mest mulig når jeg handler, og vet at dette absolutt hadde vært det beste..

   • Jeg er enig med deg i at økologisk melk er best. Men vanlig upasteurisert melk er også hundre ganger bedre enn vanlig butikkmelk, så jeg hadde helt klart jublet og takket ja til melk hos bonden din. Du kan jo sjekke litt ut om hvor mye kyrne er ute i løpet av året og hvor mye av foret som består av gress og høy. Kyr som spiser mye grønt gress og høy gir god melk!

   • Kari-Anne Grandaunet Jensen says:

    Jeg lurer litt på hvorfor økologisk melk AUTOMATISK skal være bedre enn konvensjonelt produsert melk? Ja, økologiske bønder har strengere krav til sin produksjon, men mange som ikke driver økologisk har like stort fokus på dyrevelferd, og vi har og krav som må følges – mange gjør og mer enn lover og regler krever. Argumentet rundt bruk av sprøytemidler har jeg full forståelse for, men en del av oss “ikke-økologiske bønder” bruker ikke sprøytemidler vi heller.
    Økologiske bønder har generelt sett lavere produksjon av gress per dekar (arealenhet), og må dermed kjøre lengre for å produsere den samme mengden fôr som kua trenger for å spise gjennom året. Dette kommer av at de ikke får bruke kunsgjødsel. Kunstgjødsel er langt fra skadelig, men det er en energikrevende produksjon å lage. Økt utslipp av CO2 i produksjonen er dermed argumentet for at økologiske bønder ikke får bruke kunstgjødsel, men utslippet av CO2 blir også større av å måtte kjøre lengre for å samle samme totalmengde fôr. Dermed er ikke økologiske bønder særlig bedre enn oss andre på utslipp av CO2.
    I tillegg kjenner jeg flere leger som er svært skeptiske til økologiske produkter pga at de får bruke kjøttbeinmel som et jordforbedringsmiddel. Jeg oppfordrer til å øke egen kunnskap rundt slike aspekter ved landbruket, for alt er langt fra så svart-hvitt som majoriteten av den norske befolkning har inntrykk av rundt økologisk/ikke-økologisk produksjon.
    Det jeg prøver å få frem er at økologisk produsert mat ikke er bedre fordi den er økologisk. Skal man kjøpe melk fra en produsent, har det mye mer å si hvordan den produsenten er og hvilke verdier han/hun legger til grunn i sin produksjon.

 2. Finnes det ingen melk som ikke er det i butikken? Hva med økologisk melk? Jeg har ikke muligheten til å bare dra opp å finne en bonde her midt i Oslo sentrum, men kunne godt tenkt meg å drikke melk som ikke kroppen min reagerer så på. Har ikke allergi men er intollerant..

  • Hei
   Du kan forsøke å syrne H-melk ved hjelp av kefirkorn eller yoghurtkultur. Det vil gjøre melken lettere å fordøye. Ellers får du kjøpt upasteuriserte oster i velassorterte butikker eller du kan kjøpe på nett fra f.eks Duggurd eller Tidsporten.

  • Kari-Anne Grandaunet Jensen says:

   Det er ingen forskjell i behandlingen fra meieriet om melka er økologisk eller konvensjonelt produsert.

 3. Veldig godt forklart Gry. Jeg har delt lenken på Facebook og flere med meg. Jeg elsker min syrlige kefir, mitt smør og mine oster og det går ikke en dag uten.

 4. Veldig bra skrevet.
  Det er mye upasteurisert ost på markedet, men dessverre ikke i dagligvarehandelen. Bortsett fra Roquefort og Parmigiano Reggiano er utvalget gjennomgående særdeles dårlig. De som er så heldig å ha en spesialbutikk i nærheten har imidlertid et rikt utvalg å velge mellom.

 5. Jeg har som din datter også påvist kasein og laktsoseintoleranse med store utslag på testen. Hun tåler upasteurisert og syrnet melkemat veldig godt skriver du. Kan du i noe mer om hva man kan spise av mat med denne tilstanden? Jeg har levd uten melk i sju lange og sju breie nå og hatt mange plager som har redusert livskvaliteten min selv om jeg har vært nøye med å spise ren mat og holdt meg unna melkeprodukter.
  Det er mange små ting som gjør store utslag, slik som f.eks kaffe maskinen på jobb som jeg mistenker har en mengede med melkepulver selv om du velger svart kaffe…
  Skulle gjerne vært på kurs hos deg, skal du ha noe i Tr.h.?

  • Om du lager mat slik du finner oppskrifter på her i bloggen eller våre personlige blogger så er melk og korn behandlet slik at de kan spises av de fleste. Om du har melkeintoleranse kan du, om du ikke har tarmskader, fint spise syrnet upasteurisert melkemat som kefir og yoghurt. Skummetmelkpulver er fyfy og blir benyttet i utrolig mange matemner. Veldig uheldig! Skal ikke ha kurs i Trondheim i år nei. Det nærmeste blir Trofors til høsten.

   • Jeg har veldig lyst til at alt dette skal være sant også i praksis. Har veldig trua på melkesyrnede grønnsaker og drikker.
    I går dristet jeg meg til å kjøpe en brie på rema, noe jeg ikke har gjot på år og dag! Jeg er skeptisk, har ikke vært helt bra i dag altså…. :/

    • Upasteurisert brie fersk ost og ikke syrnet slik at laktosen og kaseinet er rimelig intakt i sin opprinnelige form. Målet med syrning av melkeprodukter er å omdanne laktosen til organiske syrer og at kaseinet blir “klippet opp” til mindre peptider. Da er kaseinet forfordøyd før det når magesekken og blir lettere å fordøye. Jeg tåler slike oster fint nå, men for et års tid siden fikk jeg de vanlige reaksjonene etter inntak av fersk melkemat. Jeg kan også nå drikke fersk melk i passe mengder, noe jeg ikke kunne før uten å få magevondt og influensasymptomer. Tarmhelsen og er bedre, magesyreproduksjonen bedre og næringsopptaket mitt er bedre etter at jeg begynte å følge tradisjonsmatens tilberedningsmetoder. Smart å begynne med syrnet melkemat, få melkesyrebakterier og andre gode bakterier inn i systemet og starte reperasjonsarbeidet :)

     • Ok, da har jeg kjøpt feil, det er Brie de Paris: Pasteurisert kumelk står det… Hmm: skulle hatt handleliste…

 6. Det virker som du fremstiller du upasteurisert melk som harmløst. Bare i 2010 var det flere utbrudd av både Campylobacter, Salmonella og E. Coli 0157:H7 i USA, med mange syke. Mellom 1987-2010 ble minst 2600 personer syke av upasteurisert melk, 269 ble innlagt på sykehus i USA. Dette er ekstremt høye tall tatt i betraktning at svært få drikker upasteurisert melk.

  Du skriver videre at rå melk inneholder bakterier som hydrolyserer laktose. Det stemmer at syrnede melkeprodukter som f.eks. yoghurt har det, men ikke rå melk i seg selv. Råmelk har ikke samme bakterier som fermenterte produkter som yoghurt. Upasteurisert og pasteurisert melk har like mye laktose, men inneholder ikke laktase. Melkesyrebakteriene som kan potensielt kan produsere laktase i rå melk er heller ikke aktive ettersom melken blir oppbevart i kjøleskapstemperatur (hvis du oppbevarer den i romtemperatur, vil den koagulere). Det er nok derfor personer med laktoseintoleranse reagerer like mye på upasteurisert melk som pasteurisert. Men de tåler som regel fermenterte melkeprodukter bra.

  Opptaket av kalsium påvirkes heller ikke av pasteurisering (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0308814694900507). Det finnes ingen studier som viser at fosfatase øker opptaket av kalsium. De fleste melkeenzymer blir uansett ødelagt under fordøyelsen.

  Blindstudier viser at personer med laktoseintoleranse ikke tåler uhomogenisert melk bedre. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12800871) Det er heller ikke bevist at homogenisering gjør melken mer eller mindre allergifremkallende (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1081120610621175).

 7. Melk er for kalver, ikke mennesker!

 8. Jørgen N. says:

  Jeg har ikke så veldig greie på dette.. men jeg drikker altså forholdsvis MYE melk, og jeg har alltid vært glad i melk. Drikker vel opptil en liter om dagen, av Tine H-melk. Også fra jeg var barn ble det mye H-melk til frokost og kveldsmat.

  Jeg er 35 år gammel.. og har så og si aldri vært syk en eneste dag. Men jeg lurer nå på.. burde jeg likevel kutte ut Tine H-melk..?

  Takk for svar

  • Ser ikke ut som du har store problemer med å fordøye pasteurisert melk. Du må selv vurdere hva du vil gjøre. Jeg deler mitt syn og min erfaring med industribehandlet melk

 9. Birgitte says:

  Hei! Jeg har lett lenge etter en måte å skaffe “rå” melk i Oslo-området. Ser du skriver det finnes mange sånne melkeringer, men hvordan finner jeg disse?

  • Jeg har ikke kontaktinformasjon til disse, men du kanskje får svar her eller om du henvender deg på facebook-siden tradisjonsmat Oslo. Ellers kan du få upasteuriserte oster og smør i flere butikker i Oslo om du ønsker å få upasteurisert melkemat inn i kosten.

 10. Oppfordrer alle til å sende henvendelse ang mathelse til Jonas Gahr Støre på jgs@hod.dep.no Ikke la deg avfeie med at du må kontakte landbruksdepartementet, for dette er en direkte påvirkning av vår helse.

  Takk for fantastisk innlegge.
  Torill

 11. Hei!
  Jeg ønsker GJERNE oppskrifter til melk!
  Jeg henter melk hos bonde selv, men hittil drikker jeg den bare, har ikke funnet noen brukbare oppskrifter på ulike melkeprodukter :)

  • Hvorfor ikke syrne til kefir, yoghurt og lage ferskoster, ostekaker og annet staselig? Du finne fremgangsmåter på dette her på sidene under ABC og ellers oppskrifter på våre personlige blogger.

  • Mulighetene er mange. Lag din egen kefir (det er mange som velvillig deler kefirkorn; finn en tradisjonsmatgruppe på facebook f.eks og spør om noen vil selge deg).
   Fra kefiren kan du lage deilige smoothies, sile den og lage fersk ost. Av ferskosten kan du lage smøreoster med krydderier, kaker, bruke til dessert med bær og honning f.eks.

   Mysen som blir til overs kan du enten drikke som styrkeshots eller bruke f.eks til syrning av korn og brøddeiger (for å bryte ned gluten og antinæringsstoffer)

   Du kan lage yoghurt, viili og andre produkter, du kan lage rå-råmelkspudding (oppskrift på frajordtilbord.no bloggen.

 12. K Hansen says:

  Hei Gry

  Har tidligere hentet både surdeigsstarter og vannkefirkorn hos deg, og de lever i beste velgående. Jeg lurer på hvordan man blir med i den den melkeringen, hva kreves og hva koster det. Kunne veldig gjerne tenkt meg å prøve det. Jeg har en melkebonde i nabolaget, men har ikke turt å spørre han om han vil selge melk til meg. Og så lurer jeg på hva du lagrer melka i.

  Mvh KH

 13. Claudia wakim says:

  Det fantastiske magasinet “Ren Mat” hadde en glitrende artikkel om Melk i forrige utgivelse! Legger ved linjen til nettartikkelen.

  http://www.renmat.no/renmat/page.aspx?docid=13998

 14. Liv Sissel says:

  Hei.
  Mykje bra og nyttig informasjon!

 15. Hei. Jeg er i en familie hvor noen tåler melk heller dårlig. Dine påstander om ubehandlet melk ville derfor vært velkomne nyheter, men etter å ha lest bloggen din tillater jeg meg å stille en del spørsmål. Jeg kan nemlig ikke se noen dokumentasjon på relativt oppsiktsvekkende påstander?

  Du sier blant annet:
  – Majoriteten av forgiftningene fra melk kommer av pasteuriserte produkter. OK, men det selges nesten bare pasteurisert. Kan det dokumenteres overhyppighet i pasteuriserte vs. ikke-pasteuriserte melkeprodukter?
  – «Pasteurisering skader både tarmen og forstyrrer hjernens balanse av neurotransmittere». Karl Ludvik Reichelt er en forkjemper for denne hypotesen, men meg bekjent er det få og svake studier rundt dette, og fagmiljøet hans er generelt uenig i hans konklusjoner. Har det kommet nye studier som bekrefter hans idéer?
  – «Mange forskere mener at homogeniseringen er en bidragsyter til økende allergiske reaksjoner på melkeprodukter». Skaper finfordeling av fettpartikler nye allergener? Dette er en oppsiktsvekkende påstand – som krever solid dokumentasjon. Hvem er disse forskerne, og hvor er dokumentasjonen av deres påstander?
  – «Pasteuriseringen har ifølge mange en del negative konsekvenser». Pasteurisering er en rask oppvarming, og så rask nedkjøling, for å drepe mikroorganismer som bakterier, sopp etc. Se http://no.wikipedia.org/wiki/Pasteurisering. Oppvarming har også en del kjente effekter på bestanddeler i maten, men det er overraskende at den skaper skadelige forbindelser. Jeg savner dokumentasjon, og lurer på hvor farlig en kopp kakao (med kokt melk) vi være, dersom oppvarming til bare 72° er skadelig?
  – Du hevder glutenallergikere kan spise surdeigsbrød (syrnet minimum 8 timer), og at det «finnes det ganske så fersk forskning på dette». Kan du henvise til denne forskningen? Meg bekjent må glutenallergikere bruke glutenfritt mel.

  Det ble en del pirk og spørsmål – men du fremmer påstander som kan påvirker andre menneskers helse, og da synes jeg det er rimelig å etterspørre dokumentasjon. Ser frem til svar!

 16. Rebecca says:

  Synes jeg er blitt LITT for gammel til å drikke morsmelk, da gitt! ;-) Det er da ærlig talt kalven sin melk og ikke menneskene. Kua må få ei kalv for at den skal produsere melk, og du kan jo gjette hva som skjer med kalven…. Og ikke bare det, de blir separert bare dager/timer etter fødselen, hadde du likt det?? Tror ikke det. Kalven blir voldtatt med et jernrør mange mange ganger i året, KUN for at du skal drikke melken til hennes KALV. Mer uetisk og egoistisk skal man lete lenge etter. Nei fysjameg så EKKELT!

  • ingen kalver som blir systematisk voldtatt hos min melkebonde:). Vi fremmer ikke industielt dyrehold men velger mat fra gode bønder som har dyrevelferd høyt på agendaen. Men så klart, om man er veganer, vil ikke det argumentet holde stikk…

  • Kariann says:

   Hos hvilken bonde blir kalvene systematisk voldtatt med et jernrør flere ganger i året, og har du stått å sett på??
   I såfall vil jeg anbefale deg å anmelde denne groteske bonden til mattilsynet og politiet for dyremishandel!!

 17. Jeg synes det er kjempeflott at det blir mer og mer fokus på ren, ubehandlet mat, men jeg synes det er merkelig at man som voksent pattedyr skal drikke morsmelken til en annen art. Spesielt er dette problematisk ettersom det krever rovdrift på kuas kropp: Hun må gå igjennom en ni måneders graviditet og påfølgende fødsel omtrent en gang i året, helt til hun er utslitt i en alder av 3 – 5 år. Da slaktes hun. Normalt sett kan en ku leve til hun er 20 år. Kalvene hun føder blir hun fratatt etter en dag eller så, og selv om jeg ikke er mor selv, så synes jeg dette kanskje er det mest grusomme med melkeproduksjon.

  Har du noen tanker rundt dette?

  Bente :)

  • Det har jeg som pensjonert vegetarianer hatt mange og lange tankerekker rundt. Omsorg for dyr var min hovedmotivasjon for å unngå spise noe fra dem i årevis. Men som mor er nå hensynet til mine nærmeste sin helse viktigere for meg enn noe annet. De formelig blomstrer etter et år på næringstett tradisjonskost bestående av mye animalsk mat, syrnede melkeprodukter, og kraftsupper. Når jeg velger å spise dyr og drikke melk fra dyr, velger jeg bønder som har en helt annen dyrevelferd enn hos konvensjonelt drevne gårder. Det handler også om at maten er renere og fri for sprøytemiddelrester, soya i kraftfôr og andre skadelige substanser. Melkeringen i Oslo henter melk fra en økobonde som har ammekyr, ingen kalver står alene, ingen blir mishandlet eller plaget på noe vis. Jeg finner trøst i at jeg velger slik og ikke lukker øynene og velger det som er lettest tilgjengelig. Men at jeg har litt dårlig samvittighet er det ingen tvil om, jeg vil nok alltid synes det er vanskelig å spise dyr.

   • Morsmelka fra kua kalles råmelk, og det er den melka som kommer fra kua de 4-5 første dagene etter at den har kalva. Råmelka blir aldri blandet med vanlig melk. Så det å påstå at folk som drikker “morsmelka” til kalvene har nok ikke undersøkt så mye…

   • Hva med alle oksekalvene som må bøte med livet i denne produksjonen, bare fordi de ble født med feil kjønn?

 18. Hei hei. Jeg er overbevist om at du har rett. Var melkebonde selv i 14 år. Og hver av mine barn hadde hver sin kopp hengende på melkerommet. Og nesten daglig ville de ha varm melk direkte fra melkeanlegget. :-) Jeg slaktet også til eget bruk, og savner den kvaliteten jeg fikk da. (Er lov til eget bruk, men ikke lov til å selge eller gi bort) Industrimat har en rekke negative følger for maten vår. Og ikke minst bakteriehysteriet.

 19. Melk er topp, og skulle ønske at det ville være lettere å få tak i fersk melk rett fra kua.
  Men det du gjør, rettere sagt bonden gjør med å selge dere melk fra kua er faktisk meget ulovlig og kan skape problemer for bonden og sin drift.
  Kjenner selv folk som får melk via en bonde, men bonden er veldig streng og restriktiv med hvem han selger direkte til.
  Selv har jeg ikke smakt melk rett fra kua, men vil gjerne, for jeg hører veldig mye godt om det.
  Jeg liker at du tar opp tema, men håper bare at mat tilsynet ikke finner bonden deres.

  • Det du sier stemmer ikke. Det er ikke ulovlig å selge melk fra gård, så fremt det ikke bærer preg av metodisk salg. Det skal altså bære preg av tilfeldighet. Reglene er skrevet så flytende at det blir et tolkningsspørsmål for hver enkelt bonde. Bonden kan altså selge tilfeldig melk fra gården sin, men ikke stille seg opp utenfor gjerdet og selge den over disk. Mattilsynet har ingen sak hos min bonde :)

 20. Ei jente jeg kjenner er sterkt overvektig og har store helseproblemer i forbindelse med dette. Jenta går på barneskolen. Foreldrene tok henne med til en spesialist på ernæring, med henvisning fra fastlege. Rådet de kom hjem med var at jenta skulle drikke 3 dl. mindre saft per dag, og heller øke inntaket av Fun Light.

  Det var spesialist-ernæringsfysiologen sin det, tenker jeg…

  • Kariann says:

   3 dl?? Det var jo veldige mengder ;)

   Ja der ser man også hvordan leger og spesialister ikke kan sitt fag!

   Skremmende.

  • Lars-Kristian Eriksen says:

   Rimelig sikker på at dette ikke er hele historien…

   Å bytte ut vanlig saft med lightvarianten er uansett et godt råd. Helt sikker på at vedkommende gav andre råd også.

 21. Hei :) kjempebra blogg, stå på, at det å meine det du gjere er som å gå inni et vepsebol, det er det ingen tvil om. Eg er sjølv vokst opp på gard, ha drukke tankmelk og ete heimelaga melkeprodukt heile livet. er no gravid med nummer 2 og skal love deg at eg får kritikk for at eg fremdeles drikke tankmelka og at sonen min gjer det, ha blitt beskyldt frå alt frå at eg skadar fosteret og sonen min, til at eg havna i rullestol og eg veit ikkje kva. Då berre seie eg….det e et under at mennesket ha overlevd, med tanke på korleis ein levde før ein kunne behandle melka. Vi ha blitt en gjeng med pyser spør du meg….livredd for alt som faktisk er naturleg. vi et kjøtt som vi har slakta sjølv, i tillegg til melka, og sonen minpå 2 har til dags dato aldri vore sjuk, tåler alt….og eg og her meget sjelden sjuk. nei stå på….så får heller alle dei som er så grådig redde naturlig melk sitte der å vere redde…og så vil eg seie at dyra kan faktisk ha det bra sjølv om ein melka dei….vil til slutt anbefale geitemelk rett frå dyret…hehe…det e godt det :)

  • Ja, du må stå sterk i ryggen for å kunne leve ekte og naturlig slik man til alle tider har gjort- det moderne paradoks, tenker jeg ;-)

 22. Røros Meieri selger økologisk melk som er lavpasteurisert (visstnok lavere temperatur og kortere varighet enn ellers er vanlig). Smaksmessig er helmelken tett opptil det man får fra tanken, mens lettmelka har litt mindre smak enn tines egen (min egen mening her).

  Mon tro om det er forskjell for melkeintolerante avhengig av pasteuriseringsmetode.

 23. Eirin Kristin says:

  Supert innlegg.
  Men jeg har nok et kanskje et litt dumt spørsmål. Jeg har laget rått smør av fløte noen ganger nå, (utrolig godt) men har brukt fersk søt fløte. Bør jeg syrne den? Evt hvordan gjør jeg det?
  Og min sønn har visst nok intoleranse mot melkefett. Jeg er litt usikker på hvorfor man blir det, og hvilke skader det gir kroppen. Jeg har enda ikke tatt stilling til dette, så han får spise ekte rømme og fløte mm.

  • Du kan syrne fløte med kefirkorn i forkant, funker kjempefint. Har du tilgang på upasteurisert fløte kan du la den stå på kjøkkenbenken til den syrer av seg selv. En pasteurisert fløte vil råtne på benken… Det blir godt smør av “kefirfløte” også :)

 24. Opplever at melkekefiren min blir litt for sur og klumpete med ferskmelk. Nå har jeg prøvd noen runder med en blanding av Tines skummet melk og fløte, og den blir silkemyk og rund på smaken. Hadde håpet det var motsatt!! Andre som har samme erfaring??

  • Jeg har hørt begge begge varianter i tillegg til noen som hevder at man aldri bør bytte mellom ferskmelk og butikkmelk og noen som mener de liker å bytte på det. Jeg lager kun på ferskmelk, en periode i sommer skilte den seg etter kort tid og var vassen, plutselig ble den fyldig og nyyydelig, nå er den litt vassen igjen. Jeg opplever at dette varierer og også uavhengig av miljø som type melk og temperatur. De er jo levende organismer disse- kanskje de har dårlige dager, eller blir påvirket av månefaser osv…sånn som oss?? Dette ble kanskje bare droddling, som du ikke ble det minste mer klok over…

 25. Nå har jeg endelig funnet en økologisk melkebonde i nærområdet, men han tør ikke selge meg melk pga. regelverket. Finnes det noen forskrifter jeg kan vise til som sier noe om at det er lov å selge melk innimellom til privatpersoner?

  • Det er lov å selge melk i Norge fra gården så lenge det ikke bærer preg av metodisk salg, men bonden har ikke lov til å ta med seg melken og selge den på en disk utenfor gården. En produsent av upasteurisert melkemat som rømme, ost osv.. jeg kjenner til, bruker å ha med seg upasteurisert melk og selger det under bordet når han står på stand rundt omkring, fordi det er ingen ting i regelverket som sier at det er ulovlig. Bonden din tar altså feil og du kan betrygge han om det, evt finne lovteksten selv og vise vedkommende. Den finnes også en haug melkeringer rundt omkring i Norge, som viser at det er flere bønder som vet dette og synes det er fint å selge fra gård. De tjener da også langt mer enn det de får for å levere TINE.

   • Jeg informerte bonden om alt dette, men han hadde fått beskjed om at han ikke har lov å selge en dråpe! Han vil gjerne selge meg hvis jeg kan endre reglene, sier han:-)
    Jeg prøvde å forstå lovverket ut fra Lovdata, men det var ikke akkurat enkelt og lettfattelig. Jeg er nok nødt til å vise han noe som er klart og forståelig.

    • Du kan se her og vise til paragraf 20- det burde være både klart og forståelig og burde gi han trygghet i å kunne selge deg melk direkte fra gården om du ringer han litt sånn tilfeldig og ber om å få kjøpe melk:)

     Forskrift om endring i forskrift om produksjon og frambud av rå melk, varmebehandlet melk og melkebaserte produkter m.v.

     Fastsatt av Helsedepartementet 15. januar 2004 med hjemmel i lov av 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven) § 33 første ledd, jf. § 36 andre ledd, jf. delegeringsvedtak av 19. desember 2003 nr. 1790.

     § 20 første ledd skal lyde:

     All melk som omsettes skal være varmebehandlet. Som unntak fra dette krav kan det fra gård eller seter omsettes upasteurisert melk direkte til forbruker for bruk i egen husholdning. Dette unntaket gjelder bare dersom omsetningen skjer tilfeldig og ikke har preg av butikksalg.

     • Bonden ble overrasket over dette og temmelig frustrert over at Tine har sagt at han ikke har lov til å selge melk privat, men likevel synes han det blir litt mye jobb å selge melk dessverre… Han må både være hjemme og fysisk ordne det hele… Så drømmen om økologisk ferskmelk er langt unna:-(

     • Cecilie: mas litt mer! Spør om du ikke kan hente når han melker om kvelden, da er han jo i fjøset likevel, og du får melka rykende fersk. Og spør om han ikke synes det er litt mer givende å selga melka til noen som får nyte dens kvalitet og næringsinnhold fult ut, enn å henvise vedkommende til den ødelagte pappkartongversjonen Tine selger. Og smør på med smiger om det trengs, still sprøsmål om drifta og fortell at du synes det er såå fantastisk med gårdsdrift på naturens premisser :) Det skader jo ikke å prøve ;)

 26. Pasteurisering bryter ikke ned kaseinet i melka! Kaseinet i pasteurisert har akkurat samme virkning som kaseinet i upasteurisert melk i tarmen. Varmebehandlingen som benyttes som konserveringsmetode for konsummelk i dag medfører ikke strukturelle endringer i verken melkeproteinet eller andre makronæringsstoffer.

  Årsaken til at du ikke reagerer på syrnede melkeprodukter har overhodet ingen sammenheng med at melka ikke er pasteurisert. Drikk pasteurisert kefir og fortell meg at du reagerer annerledes på denne. Har du drukket upasteurisert melk uten videre prosessering? Hvordan reagerte du på den?

  “Det som også skjer når upasteurisert melk syrnes er at laktosen/melkesukkeret blir “spist opp” av melkesyrebakteriene og omdannes til organiske syrer.” – JA, det er riktig, men dette gjelder også for pasteurisert melk. Hvorfor skulle det være noen forskjell her…

  Ved syrning av BÅDE upasteurisert og pasteurisert melk blir de delene av melkeproteinet som gjør det til et vanskelig protein å fordøye, delvis nedbrutt og prefordøyd = > dette gjelder altså for både past. og upast. melk.

  • Jeg har heller aldri hevdet at pasteurisering bryter ned kaseinet i melken. Dette kan du ikke benekte, da det finnes forskning som underbygger dette! Jeg leser det du skriver om at kaseinet har samme virkning i tarmen enten den er pasteurisert eller ei. Det som vil underlette fordøyelsen av kasein er å drikke melken i sin ubehandlede form da naturlige enzymer og melkesyreproduserende bakterier ikke er tatt knekken på ved oppvarming.
   Det er interessant å lese at du har svaret på hvorfor jeg reagerer som jeg gjør på melk. Hva vet du om hva jeg tåler og hvordan jeg opplever dette på kroppen. Hvordan kan du motsi det jeg opplever på min kropp? Jeg er ikke deg, du er ikke meg! Her er det fint å differensiere litt. Men siden du spør så skal jeg svare deg. Jeg tåler fersk upasteurisert melk langt bedre enn pasteurisert melk. På samme måte tåler jeg bedre fersk fløte enn pasteurisert fløte og jeg tåler syrnet upasteurisert rømme bedre enn pasteurisert rømme. Dette opplever jeg også på mine barn, andre øvrige familiemedlemmer og fra utallige tilbakemeldinger på fra følgere av bloggen min/vår og kursdeltakere.

   De to siste avsnittene dine har du helt rett i. Jeg mener allikevel at upasteurisert melkemat syrnet til f.eks kefir eller yoghurt er et langt bedre sluttprodukt der hele matemnet er ivaretatt og ikke forringet ved pasteurisering og enda verre homogenisering i forkant.

 27. Marthe Kvalsvik says:

  jeg ville nå lage meg litt kesam ut av ferskmelka men glemte og varme den opp og avkjøle den. putta melka i glass som jeg fikk fra bonden og putta en dæsj kesam i og rørte rundt. så kom jeg på oppvarmingen… så er oppvarmingen så viktig? eller kan jeg sette den på en varmplass nå? eller

 28. Ser at subjektivitet er viktigere enn objektivitet her inne.
  At idioter er de som har utdannelse og de kloke er de som av ideologiske grunner mener noe om noe.
  Trur rette ordet er synsere ikke eksperter.

 29. Vi i inner Gammelsetra selger også upasteurisert rømme, brunost, melk og smør gjennom hele sommeren! :) innergamnelsetra.no

 30. Vær så snill å ikke gi denne melken til barn, eldre eller personer med dårlig imunforsvar. Upasteurisert melk er kanskje det mat produktet som er mest utsatt for farlige bakterier. Klart det kan gå bra, men det kan også gå veldig galt. Det er ikke så lenge siden (september tror jeg)? at en treåring døde i Australia etter å ha drukket økologisk upasteurisert melk. Men for all del, som regel ender du opp på toalettet med diare og oppkast etter å ha drukket melk med for mye bakterier.

 31. Siw Johannessen says:

  Min mening er at skal vi mennesker drikke melk bør det være plantemelk. Kumelk er for kalver og ikke for oss å “stjele”

 32. økoharryhandler says:

  Konsum i Sverige fører upasteurisert og uhomogenisert økologisk melk.

 33. Som Ernæringsfysiolog ser jeg at det er mange påstander omkring upasteurisert melk som ikke stemmer. Derimot er det flott at dere har inkludert melk og melkeprodukter i deres kosthold igjen og føler at dere har en god helse. I tillegg til å være ernæringsfysiolog har jeg mastergrad i folkehelsevitenskap ved NMBU i Ås og er opptatt av kunnskap basert på vitenskapelig forskning og trygg formidling omkring kosthold og helse. Jeg er enig med Erik Arnesen, som har mange viktige opplysninger (vitenskaplig forankret) omkring upasteurisert melk. Jeg synes det må være opp til hver enkelt om man ønsker å ta den risikoen det er med å drikke upasteurisert melk. Men å råde andre og ikke minst gravide å drikke upasteurisert melk bør man ikke gjøre. Dersom man velger å tro på fordelene med upasteurisert melk, er ikke det så bekymringsfullt. Konsekvensen er bare at melka ikke vil gi deg den effekten du først trodde☺. Det som derimot er bekymringsfullt er at sannsynligheten for at upasteuriserte melkeprodukter inneholder sykdomsfremkallende stoffer er mye høyere enn i pasteuriserte melkeprodukter.

  Jeg må legge til at jeg mener ikke å støte deg på noen måte og jeg synes det er flott at man prøver å søke god helse gjennom et naturlig kosthold ☺

 34. Jeg er enig i artikkelen, men advarer når det gjelder å bare drikke upasteurisert melk. Det er en svært god grunn til hvorfor norsk melk må pasteuriseres, som beskrevet i artikkelen. Det er for å drepe farlige bakterier.
  Vær varsom når du drikker upasteurisert melk, og advar andre før du serverer. Det er ikke sikkert alle vil risikere å bli syke. Jeg mener å huske at det er ulovelig å selge upasteurisert melk Norge.

 35. Hei synes det du skriver om upasturerte melkprodukter er interresant, men når du sammenligner det at noen sier melka er for kalvene med at kornet ikke er for mennesker grunnet evulusjon er det en dårlig sammenligning da det enda ikke er bevis for dette selv om endel snakker om det som en selvfølgelighet. bevisene viser at menneskesamfunnet oppsto for ca 5-10 tusen år siden. Interresant da bibelen sier menneskene kom til jorden for ca. 6000 år siden. Det var meningen at vi skulle dra nytte av det naturen gav oss ifølge bibelen. Så nå vet du det.

 36. Vi har et barn med kraftig melkeproteinallergi (igE-test) og en med laktoseintolleranse. Etter et par år uten melk var vi så heldig å få tilgang til melk gjennom en melkering. Vår datter som har melkeproteinallergi blir fortsatt syk bare av en liten sjokoladebit, men kan fint drikke en liter upastorisert melk eller spise upastorisert ost uten problemer. Alle våre melkeproblemer er løst etter å ha holdt på nå et halvt år.
  Dessverre er det slik at når du prøver å opplyse om dette så vil ikke folk vite om det. De orker ikke jobben med å skaffe ordentlig melk til ungene sine eller de vil fortsatt ha stempelet melkeallergiker, det blir som å banne i kjerka ja. Men syrnet brødbakst synes jeg du skal være forsiktig med å gå ut med. Rikshospitalet har akkurat gjort en test og man kan klare å komme ned på null-stadiet med gluten, men det er ingen garanti for at det blir glutenfritt. Det kan være direkte farlig for en med Cøliaki (som ikke får noen kroppslig reaksjon) å spise syrnet brød som ikke er målt i en lab. Også viktig å nevne at gamle kornsorter inneholdt mye mer gluten enn moderne korn, ikke omvendt. Det er bare at man i ferdig-brød tilsetter opptil 4% ekstra gluten for å få det til å se flottere ut. Har man glutenintolleranse kan nok dette være en god ide, men ikke ved cøliaki, det kan være direkte farlig. Kilde siste nummer av cøliakiforeningens medlemsblad.

  • Så spennende! Og flott at du deler dette. Veldig mange mennesker orker ikke gjøre det som kreves for å få tak i næringsrike matemner, desverre. Jeg har også et barn med cøliaki og jeg gir ikke ham surdeigsbrød. Det tør jeg ikke. Det er mulig det er annerledes med barna som har intoleranse mot gluten. Så enig med deg. AM

Speak Your Mind

*