Oppskrift på naturlig universalvaskemiddel! JIF kan legge seg!

1922539_10152164674221066_843104233_n 1800891_10152164671156066_355027263_n

Supersøster Silje (@traadsnella på instagram) gjesteblogger på kraftmamma i dag. Hun er søster til Gry som er en i firkløveret her blant oss.  Vi oppfordrer alle som har lyst til å bidra med sine hverdagstriks og spesialiteter til å dele her på Kraftmamma. Gjestebloggere er hjertelig velkomne!!! Heidi!!! Vi vil gjerne ha blåbærbrødet ditt!

 

Her kommer kraftmamma og supersøster Silje @traadsnella:

Her i huset har det vært slutt på Jif Universal i lang tid. Min yngste datter som nettopp er fylt året, spiser ofte fingermat rett fra bordet og da synes jeg det er viktig å vaske med noe som er fritt for giftstoff og kjemikalier. Det er utrolig enkelt å lage et gift-fritt og naturlig vaskemiddel som er like effektivt som Jif Universal.

Du tar et glass og fyller med appelsinskall, ingefær og vanlig husholdningseddik, den blanke på 7%.  Har lest et sted at destillert hvit eddik er det beste for å ta knekken på uønskede bakterier.

La blandingen stå i noen dager slik at eddiken trekker til seg duften av appelsinskallene og ingefæren. Hell over i en sprayflaske og evt. etterfyll med litt vann om du synes det lukter for sterkt. Blandingen funker som en kule på alt fra såpeflekker, til matrester og annet smuss, til pussing av speil og alt du ellers bruker Jif til.

 

Comments

 1. Supert tips! Tenker at om du tar noen dråper eterisk timianolje i så vil den bli svært effektiv som bakteriedreper og hemmer. Timian er noe av det mest desinfiserende som vi har i naturen. Jeg fikk høre at fortynnet timianolje tidligere ble brukt til rengjøring på sykehus…. Men den kan man jo ikke ta patent på og ingen kan tjene seg rike. Så bra med alle dere som sprer det glade naturlige budskap! Tusen takk.

 2. Melina Kvakland says:

  Hvor mye ingefær skal man bruke da?

 3. torill nøst says:

  Det et vel et poeng at appelsinnene IKKE er sprayet med insektsdreper…?

 4. Jeg har akkurat starta med med gammeldagse rengjøringsmidler – både eddik og natron. Det er jo så enkelt og effektivt, og flirfullt peker jeg nese til til Jif og Ajax ;)

  Jeg prøver gjerne den med ingefær og appelsin. Må dufte herlig!

  Hva vasker du gulv, do og tøyet ditt med? Har du noen interessante alternativer på lur?

  • Supersøster :) says:

   Denne allround sprayen funker fint på bad, glatte overflater og også do. Litt natron nedi doskåla bidrar til å avkalke belegg og missfarging. Klesvask svarte jeg på litt lenger ned her. Til gulvet bruker jeg en natursåpe som er beregnet til tregulvet vi har. Men tror helsekosten og iherb også selger fine vaskemiddel til huset

  • MPD Aloe vera såpe for klær, renhold og bilvask. organisk og nedbrytbar.

 5. Dette vil jeg prøve. Hvor mye eddik skal det være i?

 6. Vil denne blandingen lukte eddik, eller vil appelsinskall og ingefær redusere den lukten?

  • Supersøster :) says:

   Lukter ikke eddik bare det for stått lenge nok. Rosmarin kan også brukes for å dempe eddiklukt. Men til forskjell fra jif og andre kjemiske saker blur det ikke hengende igjen lukt i rommet!

 7. Sånn skal jeg å lage :)

  Jeg er også interessert i tips til hvordan man kan vaske tøy uten skadelige vaskemidler, hvis dere har noen gode tips å dele? Hva bruker dere i oppvaskmaskinen?

  • Supersøster :) says:

   Jeg bruker nøytral vaskemiddel til klær. Men for å fjerne såperester fra klærne kan man bruke eddik i skyllekammeret. Til tøybleiene bruker jeg av og til natron i forvasken, såpe i hovedkammeret og eddik i skyllerommet for å rense bleiene for såperester som lagrer seg i stoffene over tid..

   • Supersøster :) says:

    Vet også at det er noe som heter vaskenøtter til klesvask som skal være naturlig. Men det har jeg ikke testa. Google det

    • Marianne Johnsen says:

     Vaskenøtter fungerer helt fint, jeg har brukt det i flere år, man tilsetter kun noen dråper lavendelolje istedenfor skyllemiddel etter vasken.
     Og det er skikkelig miljøbesparende og.. veldig billig i det lange løp ;-)

  • Det finnes vaskemagneter på markedet (bl.a. fra Enjo som jeg selger). Stort sett kan man greie seg uten vaskemidler til det meste – rent vann og fiber fungerer i de aller fleste tilfeller.

  • Enjo sine vaskemagneter. Koster 550 kr , men de har livstidsgaranti. Da vasker jeg klær uten såpe og resultatet blir like bra :) hilsen Hanne

 8. Bare et spørsmål: Og hva gjør man når man har allergi mot sitrusfrukter? Hva kan man bruke istedenfor.?

  • Du kan bruke eteriske oljer som du tåler feks :) Tetre, lavendel, timian eller rosmarin er fint. Rose dufter jo nydelig :) Er det små babyer i hus er det fint å bruke oljer som er skånsomme for dem, som feks lavendel eller rose.

 9. Jeg har brukt Enjo sine fiber i 10 år nå og har ikke kjøpt såpe til rengjøring i huset på de 10 årene. Kjemilkaliefritt hjem :) kan anbefale dette til alle, spesielt de med små barn, de miljøbevisste og de med allergier :)

 10. Supert tips! Gleder meg til å teste det ut :)

 11. Hei. Bra tips. Burde stå i teksten tydelig at skal være økologisk skall, altså fra økologisk appelsin (ellers så får jo folk spre rester av sptrøytemidler i hjemmene siden). Jeg kan ikke fordra all den kommersielle såpeskiten som Jif, Ajax, Salo osv. Inneholder skadlige stoffer. Burde vært forbudt.

 12. Elena katarina says:

  Jg bruker citronskal istedet for appelsin ( øko såklart :) luktar friskt og gott, men ska prøva appelsin i neste vænda.
  Har vaskenøtter till klevasken og eddik som leggat en uke med lavendel blomst i skyllekammaret. Svag doft av lavendel på klerna, Mmm! Virker bra på tøybleier også. Har inga problem med flekker. Dock så sprayar jg bajs bleierna med eddik og vann innan dom legges i tvættkorgen. Vet ikke om de hjælper mot flekkar eller om de bara håller undan lukten.

 13. Siri Simonsen says:

  Hei! Flott blogg og tips! Jeg har ikke les alt ennå, så kanskje mitt tips finnes her allerede… Men, pytt sann! ;-) For å fjerne stearinflekker på duker er det veldig effektivt å legge kaffefilter over flekken og bruke varmt strykejern oppå. Varmen smelter stearinen og filteret suger til seg væsken. Mye bedre enn giftige flekkfjernere!

 14. Jeg vil også tro at sitron gir god og frisk lukt på vaskemiddelet. Økositroner. :) Anne Marit

 15. Dette skjønte jeg ikke helt. Du skriver at “det er viktig å vaske med noe som er fritt for giftstoff og kjemikalier”. Til det er det først å si at hvis næringsmiddelindustrien skulle rengjort sine produksjonanlegg med midler som er “fritt for giftstoff og kjemikalier”, da hadde vi nok vært døde alle sammen. ;)
  Mener du at 7% eddik er fri for kjemikalier? Og giftstoffer? Eddiksyre (CH3COOH), etansyre, er en svak syre som man finner i mat og drikke, men også i andre ting. Den er en klar lettflytende væske med en stikkende lukt. Eddiken man kjøper i butikken, mateddik, består av 5 – 7 % eddiksyre, resten er vann.
  Inntak av større mengder 7% eddik vil være skadelig, det er dermed også en viss giftighet.

  • Man skal ikke spise dette vaskemiddelet, så jeg begriper ikke at du klarer å sammenligne eddik med giftige kjemikalier som finnes i en rekke vaskemidler laget for husholdningsbruk,sågar merket med det symbolske giftmerket. Organiske syrer fra naturlige matemner er da ikke giftig men heller oppbyggelig i passe mengder til innvortes bruk. Vi lager ikke salater med en dæsj Jif Universal. Det må også påpekes at innlegget ikke basert på å tipse næringsmiddelindustrien men for bruk i hjem der barn bor. Eddik er i århundrer benyttet til å vaske og rengjøre uten at astma, eksem og andre allergiske reaksjoner har funnet sted som et resultat av bruket.

   • Man skal vel ikke spise andre vaskemidler heller? Hvor mange av vaskemidlene i butikken er det som er merket med giftmerke?
    Forøvrig er både eddik og vann kjemikalier. Det er også limonen (stoffet som trekkes ut fra appelsinskallet). Selv om det er “naturlig” og ikke giftig, så er det faktisk allergifremkallende. Det er ikke noen automatikk i at naturlige ting er sunne og kunstig fremtstilte stoffer er farlige.

    • Jeg svarer dette til Odd Egil fordi han skriver at inntak av en viss mengde eddik er giftig. I dette innlegget er det snakk om å spraye med uttynnet eddik og vil ikke være noe som helst slags argument som er relevant for dette innlegget. Eddik blir brukt i matlaging, til hårvask og hårskylling og til rengjøring i uminnelige tider. Fint med engasjement og nyanseringer. For dem som har allergiske problemer er det da sikkert fint å velge duftfrie alternativer da og kjøre enkle ingredienser, unngå sitrus og andre naturlige ingredienser som kan fremme allergiske reaksjoner. Hva vil du anbefale å vaske med? Det virker som om du har sterke meninger om dette?

     • Jeg vasker med det som passer til jobben. Noen ganger er det eddik, noen ganger er det sitrusrens, og som regel er det andre ting jeg får kjøpt. Poenget mitt var at ingen vaskemidler (“naturlige” eller ei) er fri for kjemikalier, og at “naturlig” ikke nødvendigvis betyr sunt. Ei heller er “kunstig” nødvendigvis farlig.

     • Jeg har ikke skrevet noe om og har heller ikke kompetanse på vaskemidler og vasking. Jeg har bare arrestert bloggerens formulering om at “det er viktig å vaske med noe som er fritt for giftstoff og kjemikalier”, og synes generelt at romantisering av alt som er “naturlig” er veldig lite kunnskapsbasert. Slangegift er naturlig …
      Eddik er helt sikkert suverent til å vaske med, også for allergikere. Men det er tull når eddik fremheves som et alternativ uten giftstoff og kjemikalier, for den er ikke det. Som nevnt av Påsan over her, vann er også kjemikalier. Skal en ikke bruke vann til vasking heller, kanskje?
      Vaskemidler flest har vel ikke noe giftmerke, men en stor X som står for (mulig) “Irriterende”.
      Selv slipper jeg problemstillingen. Våtmopp er tingen, eventuelle flekker fixes med mikrofiber og varmt vann :)

 16. Hvor lenge skal eddiken med appelsinskall stå, før du kan bruke den?

 17. Hei! Jeg er veldig for naturlige vaskemidler og måtte prøve denne spennende oppskriften. I dag helte jeg den gyldne appelsin/eddik blandingen på en sprayflaske, tilsatte et par dråper rosmarin olje og testet den på badekaret der jeg normalt må bruke JIF skurekrem eller Cillitt BANG. Vel, jeg må absolutt si at JIF skurekrem og Cillit BANG virker mye bedre enn appelsin/eddik blandingen til å fjerne møkk i badekaret altså. Sorry!

  Men jeg anbefaler ABSOLUTT 5-7% eddik fremfor parfymert skyllemiddel i skyllekammeret på klesvasken. Jeg kjøper 35% eddikessens på Rema1000 som jeg blander ut til riktig styrke på en tom 1,5 liters brusflaske, så tilsetter jeg 5-7 dråper lavendelolje. Eddiken funker som rakkeren på gammelt syntetisk treningstøy (som tidligere har blitt behandlet med skyllemiddel) og ødelegger IKKE elastikken på verken treningstøy eller jeans med stretch.

  • Vet supersøster bruker denne miksen mest på flater som kjøkkenbord og lett vask rundt om kring. Tror ikke badekar skrubbes med denne miksen.. Bra den fungerer til daglig vask av overflater, synes jeg :)

 18. Hei. Ser dere gir tips om å bruke eteriske oljer, men i boken “Baby av Rebecca Persson” anbefaler hun så absolutt ikke å bruke slike oljer. De er visst like allergifremkallende som parfyme. Eller det er parfyme skriver hun.. :/

  • Dette kommer vel helt an på hvilken litteratur man refererer til. Mange eteriske oljer bør man være forsiktige med, noen anses som trygge.

 19. Jeg har laget meg en flaske av dette og det funker fint på kjøkkenbenker – også slipper jeg dette:

  http://www.aftenposten.no/bolig/En-av-dem-odelegger-TV-en_-en-annen-tremobler-7499435.html#.UyBz7IXwo8o

 20. Veldig mange av de vaskemidler vi bruker i hjemmet etterlater så lite spor at du vil ikke få nok i deg til at det kan defineres som helsefarlig. Selv ikke små barn vil ha noe problem her. Allergier kan man få uansett middel. For eksempel kan man reagere på sitrusen i dette virkemiddelet. Eddik er som de fleste vet, surt, og kan gjøre sånn at du lettere får utslett og lignende. Når det gjelder kjemikalier og giftstoffer – stort sett er de stoffene vi bruker naturlig forekommende. Det kan være fordelaktig å lese om aktuelle kjemikalier slik at man kjenner til virkninger og potensielle skadevirkninger, hvor mye som faktisk tas opp i kroppen peroralt (som ville være mest naturlig for et barn + nyvasket flate) slik at man kan vurdere om det man publiserer kanskje er grobunn til en grunnløs frykt. Jeg vil i hvertfall bruke både jif og zalo frem til jeg leser en anerkjent studie innen temaet som sier noe annet.

 21. Hei. Ser det er mange her inne som har dreisen på dette med å lage naturlige produkter. Jeg trenger nå deres hjelp litt. Har seg slik at jeg sliter med parfyme allergi som utløser migrenen min samt at jeg får stygge hud skader med bruk av kjemiske lukter. Så om noen kan hjelpe meg så setter jeg pris på om dere kan legge meg til på facebook ” Nico Lukoi ” så kan jeg få hjelp til oppskrifter og tips til tilsetting av naturlige lukter. Ting jeg først trenger å lære er å lage Shampo balsam såpe deodorant. deretter gjerne vaske produkter til hus rengjøring og til vask av klær. Gleder meg til å høre fra dere.

Trackbacks

 1. […] Og sist, men ikke minst: Bruk det du har hjemme. Sitronsaft i vannet ved vask av feks. kjøleskap. Denne oppskriften (fra superbloggen Kraftmamma.no), til rengjøring av både bad og kjøkken. Lager min […]

Speak Your Mind

*