Rømmeis med honning

Her kommer fristende sommerinnlegg på løpende bånd! Nå har du akkurat fått oppskrift på deilige, sunne sjokoladekjeks med eggehvitter som base av Vibeke, og hva passer vel ikke bedre til sjokolade enn vaniljeis og jordbær? Og, gud forby, kanskje en kopp god kaffe til?

Det går mye i is om dagen nå som varmen har kommet for alvor. Det blir litt både kjøpeis og hjemmelaget, og av kjøpevariantene er isen fra isrosa eller charlottes en sikker vinner. Med godt med fløte, egg og rårørsukker på ingredienslista. Men, aller helst ville vi jo hatt den upasteurisert og uten skummetmelkpulver, og da må vi nok pent lage den selv. Vi gjør dette på flere måter. For eksempel fryser vi ned rester av smoothie (med egg, bær, kefir etc) i isformer. Kjemepgodt og noe man kan gi med god samvittighet. Men ingen ting slår ekte vaniljeis for meg, og nå er jo vi så heldige å ha tilgang på fersk melk og fløte fra bonden “vår”, men jeg vet ikke alle har det. Derfor skal du få framgangamåten på nydelig, upasteurisert is med rømme. Upasteurisert rømme er i alle fall mulig å få tak i for de fleste. Og dette er ikke noen annenrangs fløteis, nei tvert i mot. Den er annerledes, syrligere så klart, – men helt fantastisk god! Kanske vi skulle kalle det kulturis?

Slik lager du den nydeligste rømmeis:

 • 5-6 eggeplommer
 • 3 dl upasteurisert rømme
 • 1 god ss kaldslynget honning, mer eller mindre etter engen smak.
 • 1 toppet ts vaniljepulver
 • Noen dråper stevia med vanilje etter smak

Pisk eggeplommer med vaniljepulver, stevia og honning til eggedosis. Pisk rømmen litt, vend den inn i eggedosisen og kjør blandingen i ismaskin. Evt frys ned og rør i isen med jevne mellomrom til den er fryst for å hindre krystallisering. Nytes tvert! (men kan selvfølgelig fryses ned til en senere anledning). Denne lille krasjonenen med kjeks og jordbær ble brodelig delt mellom barn og mor på 1-2-…

Marianne About Marianne

Hei. Marianne her. Jeg er kraftmammas datatekniske alibi foruten å drive Duggurd med tilhørende butikk, nettbutikk og kjøttabonnement.

Comments

 1. Supersøster says:

  Den ser helt alldeles himmelsk ut!! Når du lager upasteurisert is med fløte bruker du samme fremgangsmåte da? bare pisker fløten?

  Har bare laget kremis med å varme opp melk/eggeblandingen til den tykkner så kjøre i ismaskin. Men upasteurisert-tips tas imot med takk ;)

 2. Du milde rømmefristelse! Denne skal testes ut prompte- dette er hva jeg synes er så stas; hente inspirasjon fra dere!! NAM

 3. Hei Marianne,
  jeg forsøker å finne åpningstidene på gårdsbutikken din, men det er ikke så lett. Nettsiden/bloggen ser ut til å være nede.
  Kan du fortelle meg åpningstidene?
  Takk :)

 4. hei igjen,
  nå fant jeg ut av det.
  linken her inne ser sånn ut www. duggurd.no/blog
  med et mellomrom mellom . og d
  derfor fungerer ikke linken slik den skal..
  Andrea

 5. Upasteurisert rømme er ikke mulig å få tak i for de aller fleste, iallefall ikke hvis man bor i nord. Eller er det noe jeg ikke har fått med meg? Er såvidt det går an å få tak i den lavpasteuriserte til rørosmeieriene en sjelden gang.

  Har lagd fløteis med upasteurisert fløte jeg har skummet av selv. Blandet pisket fløte (som har stått over natta med en vaniljestang) med eggedosis. Har ikke ismaskin, men funker fint å fryse ned bare man husker å røre i den de første timene. Blir ikke så mye av gangen da, men veldig godt og holder fint til en søndagsdessert til en familie på fire :)

  • Hvis du klarer å få tak i en upasteurisert rømme så kan du lage ny rømme ved å tilsette en god spiseskje av denne rømmen i hvilken som helst fløte. De gangene du har Rørosfløte så bruker du den – og har du egen upasteurisert fløte er det suverent. Da har du så god rømme som du kan få utfra hva du har tilgjengelig. Gjør slik: Ta en god spiseskje upasteurisert rømme og rør ut i 3-5 dl av fløten (eksempelvis i et Norgesglass). La stå i romtemperatur på benken med et klede over i ca et døgn. Vips – du har rømme! Legg på et tett lokk og sett i kjøleskapet – og rømmen fortsetter å tykne. Enklere blir det ikke. Lykke til!

 6. Oi det visste jeg ikke! Må defintitivt testes, men å få tak i upasteurisert rømme i utgangspunktet er ikke barebare. Går det an med vanlig seterrømme mon tro? Har rundt 3 dl fersk upasteurisert fløte hver uke, så det er jo et ypperlig bruksområde for den :)

  • Det blir rømme hvis du bruker seterrømme også ja, men det aller beste er upasteurisert. Men prøv med vanlig rømme inntil videre. Ellers kan du få noen til å sende deg en liten boks med rømme? Jeg kan i værste fall gjøre det. Minn meg på det når været blir kaldere. Da har du startkultur. Hvordan separerer du fløten? Har du separator? Ser forørvrig at Dansk Hjemmeproduksjon har startkultur for creme fraiche osv: http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/no/yoghurtapparater-kulturer-13c1.html

   Anne Marit

   • Har fått yoghurtkulturen min fra den nettsiden og den funker som bare rakkeren, da tror jeg joggu jeg skal bestille creme fraiche derfra også. Hva er egentlig forskjellen på rømme og creme fraiche? Skal høre med gode venner i Oslo om de ikke kan sende meg en boks rømme etterhvert :) De syns jeg er sånn passe klin kokos fra før av, så litt mer klin kokos kan man vel være når man ber om en rømmeboks sendt i posten, hehe. Jeg separerer fløten på særdeles lettvint måte; henter ca ti liter melk hver uke, og lar omtrent fire av dem stå over natta slik at jeg kan øse av topplokket med en liten øse. Mulig det ikke er 100% fløte da, men funker både til krem og iskrem. Lar det være igjen litt fett i melka som blir igjen, og lager kefir av den. Blir ikke like god kefir da, men det går greit til mitt bruk.

   • De er vel begge laget av syrnet fløte, så fettinnholdet er det samme. Tror forskjellen ligger i at creme fraiche er homogenisert og derfor sies å være mer egnet til matlaging. Rømmen skiller seg lettere i matlaging enn rømme ved høyere temperaturer. Creme fraiche har tynnere konsistens også mener jeg og muligens ikke like sur? Jeg hadde nok fått disse vennene dine til å sende en boks med Vivre-rømme fra Duggurd til deg! Da har du et knall utgangspunkt. Så får de bare tenke som de vil! Smil fra Anne Marit

 7. Hei! Glad og fornøgd kjøpte eg meg ismaskin i fjor sommer, alle gangene eg har prøvd, har det blitt mislykket. God på smak, men suppekonsistens. Må invistere i en bedre ismaskin, hvilken bruker dere? Vil gjerne prøve denne varianten! :)

 8. EirinKristin says:

  Er det noen som har prøvd å bruke avsilt kefir? eller vil alle de gode bakteriene ødelegges i fryseprosessen.
  Får heller ikke tak i upast. rømme.

  • Har ikke, det men der satte du meg på en god ide gitt :) Det er mulig en del bakterier dør i forbindelse med frysing, men ut fra erfaring kan både melkekefirkorn, vannkefirkorn, surdeigsstarter og kombucha-scobyer lage gode fermenterte saker etter at de har vært fryst, så jeg vil tro at du beholder mye av de gode bakterier og at de i forbindelse med frysing kun går i dyp dvalemodus :)

 9. EirinKristin says:

  Da gleder jeg meg til å prøve det.
  Brukte røros sin rømme sist, og det ble jo helt nydelig. Fikk fra datteren min at dette måtte jeg bare lage så mye jeg klarte av. Hun er isoman

 10. Heia
  Jeg har lagd is på fløte og kefir. Ble kjempegodt. Syrlig og god!
  Hvis man tilsetter lønnesirup og/eller kokkosblomstsukker i eggedosisen/kremen vil isen smake karamell !
  Tidenes karamellis :)

  Har imidlertid fått med meg at forskjellen på rømme og Creme fraiche er trykket de er pasteurisert /homogenisert på. Creme fraiche er utsatt for høyere trykk for å tåle koking bedre!

  :-)

Speak Your Mind

*