Vår første video: “Slik lager vi surkål”!

surkålGodt nyttår kjære lesere. Kraftmammaene er tilbake! Vi har alle hatt hektiske tider på hver vår kant det siste halve året. Intensjonene om å blogge og dele med dere har vært dere hele veien, men tiden har ikke strukket til. Nå har vi tatt oss kraftig sammen og vi er tilbake på banen. Vi vet at behovet for informasjon og ny inspirasjon der ute er stort. Derfor ønsker vi å fortsette. Vi håper dere henger med!

Mitt år har startet fint. Jeg har gjort et krafttak for å få på plass flere av de gode vanene igjen. Å leve med tradisjonsmat krever at en del rutiner legges om. Dette kjenner dere godt til. Noen av vanene integreres 100 % og endres aldri. For min del er dette regelmessig kraftkoking, melkesyregjæring av grønnsaker og kombucha. Andre vaner glemmes i perioder, som kimchi og vannkefir for min del. Det er bare sånn det er. Så får man ny inspirasjon og er i gang igjen. I det nye året har jeg som ambisjon å sette av en dag eller ettermiddag i uken på å forberede neste ukes måltider. Da går alt så mye lettere. En slik dag for min del består ofte i koking av kraft og lage suppe, bake surdeigsbrød og fryse ned, lage gelatinfigurer til barna og sette ny surkål eller fermenterte grønnsaker – slik at jeg alltid har det tilgjengelig.

Fermentering – eller melkesyregjæring – er faktisk en av de nye mattrendene som spås for 2015. Det er jo litt morsomt. For oss er ikke dette noen trend, men en livsstil. En integrert liv av vår hverdag. Men for all del – det er fantastisk at melkesyregjæring for sin fortjente plass i mediabildet nå. D2 fylte til og med halve magasinet sitt med artikkelen «Råttenracet – om mat som bobler» i en av sine glossy utgaver i fjor.

Jeg tenkte å benytte denne første artikkelen med å minne om det helt basale; nemlig  surkål – eller sauerkraut. Jeg har prøvd å fermentere mye forskjellig, men likevel er denne enkle varianten av surkål den jeg alltid må ha tilgjengelig og som jeg liker aller best. Og aller best blir den faktisk når den får stått lenge i kjøleskapet og «godgjort» seg. Etter 6 måneders lagring er smaken ferdig utviklet og den er på sitt aller beste. Jeg sørger derfor for at jeg alltid har en del glass stående i kjøleskapet, slik at noe surkål får lov til å utvikle seg optimalt smaks- og næringsmessig. Det finnes utallige oppskrifter på hvordan man lager surkål. Vi har en basisoppskrift liggende under ABC i menyen. Og i denne videoen ser du hvordan jeg lager den enkleste varianten av sauerkraut – uten annen tilsetning enn salt, karve og kumin.

 

Oppskrift “basic” surkål:
1 kålhode
1 stor ss havsalt
1 stor ss karve
1 ts cumin
3-4 ss myse hvis du har (kan droppes)
1 stort raspet eple (uten skall)

Jeg liker best å lage tynne strimler av surkål. Andre finrasper kålen. Min erfaring er at finraspingen sørger for at fermenteringen starter for raskt, men dette er en smakssak. Jeg lager strimler via foodprocessor med innlagt grønnsaksskjærer, eller jeg bruker en skarp kjøkkenkniv eller en enkel grønnsaksskjærer.

Hell ferdig strimlet kål i en stor bolle. Tilsett havsalt, karve, cumin, eple og eventuelt myse om du har tilgang til det. Nå begynner jobben. Brett opp ermene og begynn å elte og klemme med hendene. Fin styrketrening! Kna kålen hard helt til vannet begynner å slippe ordentlig. Det tar gjerne 5-10 minutter, litt avhengig av hvor sterk du er. Det lønner seg å stå oppreist å gjøre jobben for å få ordentlig kraft. Ta frem et rent Norgesglass og begynn å fylle det opp med surkål. Press surkålen ned i glasset med knyttneven for hvert lag du fyller opp – slik at miljøet blir så anaerobt som mulig. Dette er viktig for å unngå at det kommer oksygen til kålen. Sørg alltid for at det er en luftlomme mellom kålen og lokket, slik at kullsyren som dannes i gjæringsprosessen har et sted å gjøre av seg. Da unngår du at glasset eksploderer.

Når all kålen er fylt på glass legger du et kålblad på toppen og presset det godt ned som et lokk. Hell over den siste væsken på toppen slik at det ligger væske øverst – og all kålen ligger under vann. Har du for lite vann lager du litt saltlake (vann og salt) og fyller på toppen. Nå kan du lukke glasset med et lokk med gummiring og la stå på benken et par uker før du setter surkålen inn i kjøleskapet for videre utvikling. Som sagt har fermenteringen og smaksutviklingen nådd sitt høydepunkt etter seks måneder. Men den kan spises av hele veien og også etter de seks månedene. Se gjerne til surkålen mens den står på benken og fyll på saltlake dersom det er lite vann i toppen. Nå er det bare å glede seg til smaken utvikler seg.

Det kommer flere oppskrifter og påminnelser om de gode vanene fremover. Vi er i gang!

Comments

 1. Hei!

  Jeg prøvde meg på Gry sin oppskrift på surkål for noen dager siden. Da jeg blinksa litt trodde jeg det stod at surkålen skulle stå på benken i 3 dager så jeg satt den inn i kjøleskapet etter dette. Ser nå at den skal stå mye lenger. Jeg lurer derfor på

  1) Kan jeg ta den ut av kjøleskapet og sette den på benken igjen?
  2) De første 2 dagene så boblet surkålen hver gang jeg lukket opp lokket,den 3. dagen så jeg ingen aktivitet. Er dette vanlig eller betyr dette at melkesyrebakteriene ikke eksisterer lenger?
  3) surkålen er litt “tørr” nå. Leser at jeg kan tilsette en vann/saltlake. Hva består denne av?

  Takk for en fantastisk inspirerende blogg! Dere er utrolig flinke og inspirerende alle sammen :D

  • Ja ikke noe problem. Det har jeg gjort flere ganger fordi jeg synes surkålen ble for lite sur. Den fortsetter jo å fermentere og utvikle smak etter at du har satt den i kjøleskapet. Smaken er jo på topp etter 6 måneder. Det med boblene skal du ikke tenke på. Prosessen er i gang. Saltlaken består av vann irørt litt havsalt. Jeg tar bare kaldt vann fra springen og har oppi litt salt og heller over. Evt koke opp et glass vann. Rør inn havsalt til det smaker godt salt, avkjøl og hell over. Hyggelig tilbakemelding da! :)

Speak Your Mind

*